Slovenija
21 ogledov

Bomo po volitvah spet plačevali 139 poslancev?

Državni zbor Žurnal24 main
Nadomestila. 
Po prejšnjem mandatu smo vse leto plačevali tako nove kot tretjino starih poslancev.

Dvojni parlamentarci. Po preteku mandata vlade Janeza Janše je za nadomestilo poslanske plače zaprosilo 49 nekdanjih poslancev. Davkoplačevalci smo zanje namenili slabega 2,3 milijona evrov.

Zaradi velikih sprememb v sestavi državnega zbora je bilo največ prejemnikov nadomestil iz strank koalicije v mandatu 2004–2008 in iz nekoč največje vladne stranke LDS.

Tretjina vseh eno leto

Kar 28 nekdanjih poslancev je nadomestilo prejemalo vse leto, torej tako dolgo, kot dovoljuje zakon. Pet jih je z nadomestilom počakalo na upokojitev. Največ, dve leti, je nadomestilo prejemal nekdanji poslanec SLS Marjan Drofenik.

Pojasnil je, da je postal leta 2007 nadomestni poslanec, pred tem pa je bil po izteku tretjega županskega mandata zaposlen kot diplomirani inženir v podjetju Štore Steel. Meni, da ni storil nič nemoralnega in da je bolje, da je namesto njega dobil zaposlitev v njegovem nekdanjem podjetju kakšen mlad inženir, sam pa se je upokojil.

S 105 tisoč evri nadomestila bruto ni bil niti najbolje plačan nekdanji poslanec. V 21 mesecih je bilo največ izplačanega Stanislavu Brenčiču (SLS), ki je odložil slušalko, preden smo ga lahko prosili za pojasnilo. Prejel je slabih 109 tisoč evrov bruto.

Poslanec predaval brezplačno

Eno leto je nadomestilo med drugimi dobival Anton Kokalj (NSi), zdaj pa v šoli uči elektrotehnične predmete. “Za bivše poslance služb ni,” je povedal, pritrdili pa so mu tudi drugi sogovorniki. Službo je dobil šele, ko je poslal od 70 do sto prošenj za delo, na prvi razpis pa se je prijavil, ko nov državni zbor še ni bil sklican.

Mitja Slavinec (LDS) je med enoletnim prejemanjem nadomestila predaval na Univerzi v Mariboru, zaposliti pa se menda ni mogel, saj “se je študijsko leto že začelo”. Predaval je prostovoljno z “dovoljenjem za dopolnilno zaposlitev”, ali je dobil kaj honorarja, pa na pamet ni znal povedati.

Nekaterim prejemnikom celoletnega nadomestila se je uspelo zaposliti tako rekoč točno naslednji dan po izteku nadomestila v javni upravi ali javnih podjetjih. Aleš Gulič (LDS) je po 11 mesecih postal direktor urada za verske skupnosti, Polonca Dobrajc (SDS) pa je bila imenovana za državno pravobranilko.

Tudi Sašo Peče (Lipa) je nadomestilo prejemal eno leto, še nedavno pa je bil zaposlen v svoji stranki. Srečko Hvauc (SDS) je po zadnjem oktobrskem nadomestilu novembra 2009 postal pomočnik direktorja v mariborskem Nigradu (danes je direktor).

Nadomestilo tudi županom

V enem letu prejemanja nadomestila je po okoli 50 tisoč evrov bruto prejelo tudi sedem županov. Med njimi so bili nekdanji župan Črnomlja Andrej Fabjan (nekoč SLS) in župan Žirov Bojan Starman (SDS) pa tudi še zdaj župani Rogatca Martin Mikolič (NSi), Železnikov Mihael Prevc (SLS), Vranskega Franc Sušnik (SDS), Sežane Davorin Terčon (LDS) ter Lenarta Janez Kramberger (SLS).

Kramberger je povedal, da je želel dobiti svojo staro službo na Veterinarski upravi Republike Slovenije, ker je ni dobil, pa se je po enem letu prejemanja nadomestila zaposlil v ambulanti. Župansko funkcijo je opravljal neprofesionalno, saj je to za tisti mandat obljubil volilcem.

“Nimam slabe vesti, prav tako nisem o tem nikoli moraliziral,” je poudaril Kramberger. Župan Ormoža Alojz Sok (NSi) je nadomestilo dobival tri mesece, župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan (LDS) pa slabe štiri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.