Slovenija
30 ogledov

Bomo še jedli svinjino?

Z dioksinom okuženo meso je verjetno prišlo na police trgovin, ugotavljajo v Nem Žurnal24 main
Prašičereja v Sloveniji je v kritičnem položaju, že več mesecev neuspešno opozarja konzorcij Ohranimo prašičerejo Slovenije.

Ker pristojni še niso sprejeli nobenih ukrepov, so organizirali poseben dogodek, tako imenovano Zadnjo večerjo.

Na dogodku so izpostavili možne rešitve za ohranitev prašičereje v Sloveniji, ki jih lahko ministrstvo nemudoma sprejme. "V konzorciju Ohranimo prašičerejo Slovenije si prizadevamo za tri rešitve, ki bi ohranile slovensko prašičerejo. Prvič: želimo kratkoročno zaustaviti upadanje števila plemenskih svinj, kar je mogoče le prek hitre finančne pomoči. Drugič, prizadevamo si za ureditev notranjega trga s svežim mesom ter zagotovitev učinkovitega nadzor nad sledljivostjo in zlorabo oznak porekla. Tretjič, kot srednjeročni ukrep od države pričakujemo podporo za tradicionalne načine reje v obdobju 2014–2020," je dejal predstavnik konzorcija Marko Višnar.

Ob tem je poudaril, da sta prva dva ukrepa nujna in ju moramo čimprej sprejeti, drugače se lahko poslovimo od slovenske svinjine.

Slovensko meso kakovostnejše in varnejše

Večerja je bila v celoti narejena iz slovenskega svinjskega mesa. Kuharski velemojster Janez Bratovž je ob tem izpostavil: "Slovensko svinjsko meso je preverjeno, zelo kvalitetno za razliko od velike večine uvoženega mesa. Če želimo uživati dobro hrano, moramo tudi imeti dobre surovine. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da sam vedno posežem po slovenskem svinjskem mesu, ker je res kakovostno in vredno svoje cene."

Komentarjev 5
  • albert 13:35 20.junij 2012.

    Začnite jesti zelenjavo pa ne boste imeli problemov z prašiči.

  • jezero 11:39 20.junij 2012.

    Naj prasce redijo v Avstriji, v Sloveniji pa bodo kmetijska zemljišča spreminjali v zazidalna. In pri tem mastno zaslužili. Ali ni profit gibalo? Le kaj vidijo Avstrijci v teh merjascih in svinjah?

  • URIAH HEEP 11:32 20.junij 2012.

    Modeli, že sedaj naši mesarji na veliko kupujejo avstrijsko meso-prašiče.In je le to zelo dobro, sploh pa se večina prašičev proda na Avstrijski trg, od tam panazaj v Slovenijo. - ironija.Domače meso bo zmeraj dosegljivo, samo ...prikaži več pravega kmeta boš moral poznati in iti malo ven iz centra Ljubljane, Maribora...