Slovenija
6742 ogledov

Borcem prepovedali orožje, Dolenjci so se uprli

Borci Boštjan Tacol
Problem nošnje orožja je sprožila Šiškova Štajerska varda.

Na spletnih omrežjih je septembra zaokrožil dokument, pod katerim je podpisan predsednik borčevske organizacije Tit Turnšek in spominskim partizanskim četam prepoveduje nošenje orožja. 

V sklepu predsedstva ZZB NOB Slovenije je zapisano: "Na komemoracijah, svečanostih in drugih slovesnostih, ki jih organizirajo Zveza ali združenje borcev za vrednote NOB, je kakršnakoli uporaba orožja (bodisi muzejskega, replik oz. kateregakoli orožja) prepovedana. Spominske čete NOB naj na slovesnostih sodelujejo izključno brez orožja!"

Ogorčeni predvsem na Dolenjskem

Časnik Delo danes piše, da je bil sklep med članstvom deležen precej ogorčenja, posebej na Dolenjskem, kjer pravijo, da tega ukaza ne nameravajo spoštovati. "Predsedstvo nam ne more prepovedati nošenja muzejskega orožja, saj Gorjanska četa, na primer, ki je sestavni del bataljona, deluje kot samostojno društvo in ne v okviru zveze borcev," so za časnik povedali v 1. spominskem dolenjskem partizanskem bataljonu. 

Poudarajajo, da njihovi člani nastopajo v filmih in televizijskih spotih ter da njihovemu društvu nošenja orožja, ki to pravzaprav sploh ni, ne more nihče prepovedati. Dodajajo, da so jih policisti do zdaj že večkrat preverjali, a kršitev zakona o orožju niso ugotovili. 

Sklep ZZB za vrednote NOB | Avtor:

Turnšek je za Delo povedal, da morajo imeti člani spominskih čet orožje deaktivirano in registrirano pri policiji. Poudaril je, da mora biti nošenje orožja na spominskih prireditvah urejeno s statutom in pravilnikom zveze borcev, kar do sedaj ni bilo urejeno. 

Spodbudili so jih v štajerski vardi

Na vprašanje, ali je ukaz kakorkoli povezan z afero Štajerska varda, je Turnšek dejal, da je prav varda sprožila problem nošenja orožja na prireditvah. "Ne morem zahtevati, da varda in Veterani slovenske osamosvojitve spoštujeta predpise, če v lastni organizaciji nimamo reda," je prvi mož slovenske borčevske organizacije poudaril za Delo.

Na ministrstvu za notranje zadeve so za časnik pojasnili, da je onesposobljeno orožje s potrdilom MNZ na prireditvi lahko rekvizit nastopajočih, saj se ne šteje za orožje po zakonu o orožju. Imitacija orožja, onesposobljeno in drugo podobno orožje ne sme biti navzoče na prireditvi, ki nima nikakršne povezave z orožjem, na primer na nogometni tekmi. Ni pa nikakršnih ovir, da je takšno orožje na prireditvi, ki je povezana z orožjem. 

Policija ima pooblastilo, da preverja, ali prireditev poteka v skldu z zakonskimi določbami, prav tako lahko neposredno na prireditvi ali po njej preverja, ali se orožje poseduje v skladu v veljavnimi predpisi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • dragec 13:58 04.oktober 2018.

    dajte jim igrače - puške in prave sekire

  • evelux 20:57 03.oktober 2018.

    Slišite besedo orožje in ste že vsi posrani .... mehkužci sploh ne veste kaj to pomeni ne dobiš orožja na bolšjaku ampak je kar potrebno dat kar nekaj skozi da prideš do dovoljenja .....in če je vse po točki zakona ...prikaži veča potem sploh ni nič spornega ...

  • Avatar tupatam
    tupatam 18:21 03.oktober 2018.

    Kakšni borci,lepo vas prosim,moj dedek je bil partizan,zdaj bi imel, kar nekaj čez sto let..A ne bo še tega konec?