Slovenija
22 ogledov

Borili se bodo za stare pravice

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Ministrstvo napoveduje spremembe zakona o delovnih razmerjih. Semolič: Naši politiki so občutljivi za ocene bonitetnih hiš. Lahko pričakujemo zniževanje pravic.

"Bistvo našega sporočila je, da moramo s spremembami okrepiti varstvo delavskih pravic in jih za nobeno ceno ne zmanjševati," je pred današnjo novinarsko konferenco, na kateri bo beseda tekla o spremembah zakona o delovnih razmerjih, ki jih napoveduje vlada, povedal Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Kot je poudaril, želijo vlada in delodajalci v imenu konkurenčnosti posegati v pravice, ki delavce varujejo pred odpuščanjem, jim dajejo pravico do 30-minutnega odmora ali dodatke na delovno dobo. "Ne smemo spregledati, da je bonitetna agencija Standard & Poor's podala oceno, da so pri nas stroški dela absolutno previsoki," je izpostavil. "Glede na občutljivost naših politikov na ocene te agencije je pričakovati, da bodo gospodje politiki šli po poti zniževanja teh pravic."

Ob tem je spomnil, da je ZSSS že zbrala 42 tisoč potrebnih podpisov za zahtevo razpisa referenduma o pokojninski reformi, ki jo je konec preteklega leta sprejela vlada in dvakrat (drugič z absolutno večino po vetu državnega sveta) potrdil državni zbor.

Še do poletja pred poslance
Prenova zakona o delovnih razmerjih v sklopu sprememb v smeri tako imenovane varne prožnosti je eden večjih projektov ministrstva za delo Ivana Svetlika, s katerim želijo po Svetlikovih besedah med drugim doseči manj zapletene postopke pri odpuščanju in zaposlovanju, lažje spreminjanje delovnih mest pri istem delodajalcu ter tudi pridobivanje novih znanj za lažji prehod od enega dela k drugemu. Spremembe naj bi pripravili v prihodnjih mesecih in jih še do poletja poslali v državni zbor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.