Slovenija
19 ogledov

Borili se bodo za svojo posteljo

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Oblikovan stavkovni odbor samoorganizirane skupine SCT. Cilj: uveljaviti prvo zahtevo, tj. brezplačno bivanje v domovih.
Cinizem in hladen birokratizem državnih institucij in vodstev podjetij, v katerih so delavci pustili svojo mladost, kri in znoj, nas ne moreta zaustaviti.
 

"Ponovno ugotavljamo, da nam obstoječi pravni okvir ne zagotavlja uveljavitve naših pravic in še manj rešitve trenutne eksistenčne stiske ter varnosti pred izgonom iz Slovenije oziroma pred prisilo, da državo zaradi stiske zapustimo sami," so zapisali v samoorganizirani skupini delavcev SCT po odzivu ministrstva za delo na njihove zahteve. Minuli teden so namreč zaradi skrajne stiske množice tujih delavcev na vsa vpletena podjetja, državne institucije in javnost naslovili vrsto zahtev, med katerimi je tudi zahteva po brezplačnem bivanju v delavskih domovih.

"Brezplačno bivanje ne pomeni miloščine ali pomoči, ampak je pravica in konkreten mehanizem uresničevanja pravic delavcev," so zapisali in poudarili, da niso niti dolžni niti zmožni plačevati najemnine, ker imajo delavci do njih neporavnane obveznosti.

Zahtevajo še, da se delavca kljub prenehanju zaposlitve zaradi odpovedi delovnega razmerja, izteka pogodbe o zaposlitvi ali izteka delovnega dovoljenja ali dovoljenja za prebivanje ali kakšnega drugega razloga ne sme odjaviti z naslova bivanja ter mu razveljaviti njegovo delovno dovoljenje ali dovoljenje za prebivanje. In mu, četudi je brez takšnega dovoljenja, omogočiti takojšnje izplačilo nadomestil, odpravnin ali neplačanih obveznosti podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.