Slovenija
39 ogledov

Boris Pahor častni meščan Trsta

Boris Pahor Marko Šeruga
Boris Pahor je poudaril, da smo z zahodnimi sosedi vedno živeli v prijateljstvu in harmoniji, dokler se niso vmešali drugi. "Zdaj je doba, ko se spet združujemo", pravi.

Pisatelj Boris Pahor je danes kot prvi Slovenec prejel naziv častni meščan Trsta. Naziv, ki ga je dobil za izjemne literarne zasluge, ki izpričujejo svetlo željo po iskanju resnice, neodvisno od ideologij in uklanjanja politiki, mu je podelil tržaški župan Roberto Cosolini.

"Spet se združujemo"

Pahor, ki bo v ponedeljek dopolnil častitljivih 100 let, je ob prevzemu priznanja spomnil, da sta "naši dve skupnosti vedno živeli v prijateljstvu in harmoniji", dokler se niso vmešali drugi, med drugim fašizem. "Zdaj je doba, ko se spet združujemo," je dejal. Izrazil je tudi dve želji - dvojezično delo mestne skupščine in da bi župan Trsta pomagal ohraniti spomin na umrle v fašističnih taboriščih.

Kot še poročajo mediji, so se na slovesnosti zbrali politični, cerkveni in vojaški predstavniki, Pahor pa se je vpisal tudi v knjigo častnih meščanov.

Veselo ob 100. rojstnem dnevu

V ponedeljek bo v SNG Opera in balet Ljubljana sicer potekala osrednja slovesnost ob Pahorjevem 100. rojstnem dnevu. Pahor bo prejel tudi nagrado državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament posameznikom ali skupinam za dosežke pri vzajemnem razumevanju in tesnejšem povezovanju narodov Evropske unije.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:05 24.avgust 2013.

    Elizij in Marshallov načrtDanes je potreben nov, tokrat globalen Marshallov načrt, ne pa utrjevati stare in graditi nove meje, nadzorovati državljane, iskati “teroriste”. Ljudje želijo …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1127-elizij-in-marshallov-nacrt