Slovenija
58 ogledov

Boris Štefanec od novinarjev zahteva, naj razkrijejo vir in grožnje z globo

Boris Štefanec Anže Petkovšek
Novinarja Siola sta pred dnevi opozorila, da naj bi bil šef KPK v konfliktu interesov v postopku, ki ga vodi komisija v zvezi z imenovanjem direktorja UKC. Kot danes poroča Večer, pa zdaj KPK od njih terja razkritje vira informacij in jim grozi z globo.

Po tem ko sta novinarja Primož Cirman in Vesna Vuković na portalu Siol razkrila informacijo, da bi lahko padlo ugotavljanje domnevnih nepravilnosti pri imenovanju Andraža Kopača za novega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, prav zaradi šefa protikorupcijske komisije (KPK) Borisa Štefanec, zdaj ta po navedbah Večera od njiju zahteva razkritje vira, ki jima je posredoval informacijo o identiteti prijavitelja suma korupcije v postopku.

Prijavitelj se je novinarjem razkril sicer tudi sam, a so njegovo ime po posredovanju KPK iz članka umaknili.

Kot je razvidno iz dopisa, ki so ga prejeli v uredništvu, KPK od obeh novinarjev zdaj terja kopico osebnih podatkov in celo pogodbo o zaposlitvi zaradi suma prekrška razkritja identitete prijavitelja. Za prekršek je po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije zagrožena denarna kazen v višini 1000 do 2000 evrov.

Pri časniku Večeru izpostavljajo, da je zadeva sporna vsaj z dveh vidikov. Prvič, zato ker gre za prvi tovrstni postopek kakšnega državnega organa, da terja od novinarja razkritje vira. In drugič, zato ker naj bi bil predsednik KPK v postopku odkrivanja korupcije v primeru imenovanja direktorja UKC v konfliktu interesov, saj je po neuradnih informacijah osebno povezan s prijaviteljem.

Kot sta navedla novinarja Siola, je uslužbenka KPK, ki vodi postopek, Štefanecu očitala sum videza nasprotja interesov, zaradi česar bi se iz zadeve moral izločiti. Tega pa Štefanec naj ne bi želel storiti.

Komentarjev 6
  • valerijakregar 12:13 03.marec 2017.

    take hiperkretene rabijo in nastavljajo.ker je upogljiv kot kuhan špaget.butasta samozavest pa kar šprica z njega.L o l e k !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!in tole ničvredno komisijo ki je sama sebi namen, mastno plačujemo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!za njihovo spuščanje megle ...prikaži večmegle !!!!!!!!!!!!!!!!O G A B N O\s\s!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • dzony006 17:27 02.marec 2017.

    Kaj je Leon, si mogoče vernik JaJota, in vedno ko se kaj dogaja, se ti prikazujejo Kučan, in drugi? Moraš pa res imeti težko življenje. Nisem "navijač" Kučana, ampak nekateri ne morete komentirat, da nebi njega omenjali. Mislim da se ...prikaži več vam prikazuje tudi v sanjah.

  • Avatar Leon
    Leon 15:09 02.marec 2017.

    KPK ...........Kučan Pahorjeva Komisija deluje brez odziva opozicije ,kar pomeni,da vsem oblastnikom odgovarja v zameno za kravje kupčije . Takšna je politična realnost Jebovlja .