Slovenija
47 ogledov

Borovci oprašili morje

V morju je bilo te dni opaziti precej rumenorjavih lis. Ne gre za cvetenje alg, Žurnal24 main
Morje. Za rumenorjave lise na gladini ni krivo cvetenje alg. Gre za cvetni prah.

Bralec nas je opozoril, da je v teh dneh celoten zaliv od Žusterne do središča Kopra popolnoma zasičen z umazanijo. Spraševal se je, ali gre za cvetenje alg ali morda kaj hujšega. Nekateri so se celo spraševali, ali ne gre morda celo za posledico miniranja dna v koprskem potniškem pristanišču.

Podobne prizore umazanih lis na morju smo videli tudi v Portorožu, od koder je pričujoča fotografija.

Cvetenje morja
Naravni pojav. Cvetenje alg je naravni in periodični pojav hitrega povečanja oziroma kopičenja populacij alg, ki je posledica povečane prisotnosti hranil v morju, kot sta fosfor in dušik. Pri tem se lahko voda obarva zeleno, rumenorjavo ali rdeče, odvisno od vrste alg.

 

Vzorec pod mikroskop
Kot so nam povedali na Morski biološki postaji (MBP) Piran, so bili njihovi strokovnjaki v četrtek in petek na morju na vzorčenju in tudi sami opazili rumenorjave lise na površini morja, te so bile zlasti pogoste v bližini Kopra. Potem ko so strokovnjaki vzeli vzorec površinske vode, ki je bil pregledan pod mikroskopom, se je izkazalo, da ne gre za cvetenje morskih alg, ampak ima pojav kopenski izvor. “Gre za cvetni prah kopenskih rastlin, najverjetneje borov. Zaradi vetrov in tokov se te lise razmeroma hitro razblinijo oziroma premaknejo,” pojasnjuje Patricija Mozetič z MBP.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.