Slovenija
752 ogledov

Borštnikov prstan bodo nadeli Danki

Jette Ostan Vejrup Aljoša Rebolj
Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana je članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljasnkega Jette Ostan Vejrup, igralka, ki po lastnih besedah še vedno usvaja slovenščino, a je kljub temu osvojila odre slovenskega gledališča.

Letošnje Borštnikovo srečanje, največji slovenski gledališki festival, bo letos potekal v novem terminu. Maribor ga bo gostil od 14. do 27. junija. Tudi letos bodo podelili najvišje slovensko gledališko priznanje, Borštnikov prstan. Tokrat je na vrsti igralka in nadeli ga bodo Jette Ostan Vejrup, ki je od leta 2004 članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega.

Jette Ostan Vejrup | Avtor: Jože Suhadolnik Jože Suhadolnik

Jette Ostan Vejrup je bila rojena leta 1962 v Gørdingu na Danskem in izhaja iz mednarodne gledališke šole Jacquesa Lecoqa v Parizu. Tam je spoznala tudi svojega kasnejšega soproga, dramskega igralca Borisa Ostana. V Sloveniji živi in ustvarja od leta 1989. Širša slovenska javnost jo je predvsem spoznala med letoma 1994 in 1997, ko je v izjemno priljubljeni televizijski humoristični seriji Teater Paradižnik igrala Gudrun, Danko, ki se uči slovenščino.

Največjo prelomnico v njenem ustvarjanju je pomenila pridružitev ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega. Od takrat le izjemoma nastopa v drugih gledališčih. Doživela je priznanje tako slovenskega občinstva kot tudi kritike in strokovne javnosti. Je dobitnica Borštnikovih nagrad, Zlatih paličic  in Dnevnikove nagrade. »Jette Ostan Vejrup je s svojim prodorom v slovenski gledališki prostor nedvomno razširila njegove meje: s človeško toplino in z neulovljivo kompleksnostjo, igralskim perfekcionizmom, prepletenim z bolečino samoironije in nalezljivo sproščenostjo humorja, z izkušnjo "tujke" v tem, kar se vsem ostalim lahko zdi "domače" ali "samoumevno", je slovensko gledališko krajino obogatila za nove odrske izkušnje, pri tem pa je slovenskemu gledalcu in gledalki ponudila možnost primerjave, širila meje poznavanja sveta okrog nas in na stežaj razprla prostor dialoga, ki je pravzaprav izhodiščni ustvarjalni impulz gledališke umetnosti,« piše v obrazložitvi nagrade.

Jette Ostan Vejrup | Avtor: Mimi Antolović, MGL Ljubljana Mimi Antolović, MGL Ljubljana

Borštnikov prstan bo Jette Ostan Vejrup podeljen na sklepni slovesnosti 56. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v nedeljo, 27. junija, v Veliki dvorani SNG Maribor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.