Slovenija
11 ogledov

Borza v roke Dunajčanom

borza1 bobo Žurnal24 main
Danes sta prispeli ponudbi za 81,01-odstotni delež Ljubljanske borze. Najboljšo ponudbo je oddala avstrijska Wiener Börse, ki bo tako v torek podpisala kupoprodajno pogodbo.
"Kot novi večinski lastnik si bomo intenzivno prizadevali za razvoj sosednje borze. Veselimo se sodelovanja z vsemi zaposlenimi na Ljubljanski borzi in z vsemi udeleženci slovenskega kapitalskega trga," je povedal Heinrich Schaller, CEO Dunajske borze. "Dunajska borza je dolgoročna vlagateljica na slovenskem trgu. Sodelovanje bo potekalo predvsem na področju produktov, izmenjavi podatkov in indeksov," je še dodal Schaller.

Dunajska borza je tako postala tudi solastnica dveh vzhodnoevropskih borz. V prihodnjih tednih bo po pridobitvi dovoljenj pristojnih organov povečala svoj delež z 12,5 na 37,7 odstotka tudi na borzi v Budimpešti. Avstrijski konzorcij pa bo zadržal 68,8-odstotni delež. Dunajska borza tesno sodeluje z borzami v Bukarešti, Sarajevu in Banjaluki.

 
 

Z upanjem pričakujemo in se nadejamo, da prisotnost tujcev v tem smislu pomeni tudi boljšo, večjo vpetost borze v mednarodne tokove.

Kristjan Verbič

 
Večjih sprememb ni pričakovati
Po ocenah finančnega analitika iz KD BPD Marka Joviča bodo Avstrijci z novimi potezami in prijemi prinesli potrebno osvežitev na področju novih finančnih trgov na slovenskih kapitalski trg. V vodstvu bodo sicer želeli imeti svojega človeka, večjih sprememb pa po Jovičevih besedah najverjetneje ne bo. Da prodaja Ljubljanske borze ne bo imela večjega vpliva na slovenski kapitalski trg, je prepričan tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič.

V smislu prisotnosti lastnikov iz tujine Verbič pričakuje, da je to dodaten moment in dejavnik, ki lahko tuje investitorje pritegne na Ljubljansko borzo in jim tako približa zanimiva podjetja, ki kotirajo na Ljubljanski borzi oz. zanimiva podjetja, ki delujejo na slovenskem trgu, pa morda nekatera ne kotirajo na borzi.

Dunajska borza je s pridobitvijo večinskega deleža v Ljubljanski borzi okrepila svoj položaj na kapitalskem trgu srednje in vzhodne Evrope. V prihodnjih tednih bo sicer po pridobitvi dovoljenj pristojnih organov povečala svoj delež z 12,5 na 37,7 odstotka tudi na borzi v Budimpešti. Dunajska borza poleg tega tesno sodeluje z borzami v Bukarešti, Sarajevu in v Banjaluki.

Na ministrstvu za finance izbranega kupca za dober 81-odstotni delež Ljubljanske borze ne komentirajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.