Slovenija
1675 ogledov

Boscarol sklenil posel z državo

Marjan Šarec in Ivo Boscarol Ministrstvo za obrambo
Ministrstvo za obrambo je s podjetjem Timtec Defense, večinski lastnik katerega je znani podjetnik Ivo Boscarol, podpisalo pogodbo za izvedbo dveh raziskovalno-razvojnih projektov z brezpilotnimi letali v vrednosti skoraj 900.000 evrov.

 Po besedah ministra za obrambo Marjana Šarca je dal podpis pogodbe zagon inovacijam in primernemu razvoju Slovenske vojske v skladu s tehnološkim razvojem v svetu. Pogodba vključuje dva projekta, ki ju bo izvedlo ministrstvo za obrambo v sodelovanju s podjetjem Timtec Defense, in sicer projekt za oborožen kombiniran brezpilotni letalni sistem in projekt boj proti rojem brezpilotnih letalnih sistemov. Prvi bo trajal predvidoma 15 mesecev, drugi pa predvidoma 18 mesecev.

Kot je ob podpisu pogodbe povedal minister, je Slovenska vojska kot vse vojske v razvitem svetu gonilo razvoja in implementacije vseh inovacij, ki se uporabljajo tako v vojaške kot tudi civilne namene. Izpostavil je tudi soočanje Slovenske vojske z visokim primanjkljajem kadra. Z usmerjanjem v visokotehnološki razvoj bo po ministrovih besedah potrebno bistveno manj ljudi kot pri klasičnih tehnikah.

Večinski lastnik podjetja Timtec Defense Ivo Boscarol je poudaril, da je ob vedno več grožnjah varnosti zaradi dronov podpis pogodbe "velik mejnik za slovensko industrijo, obrambo in vse nas". Projekta sta po njegovih besedah pomembna, ker odpirata vrata elektronskemu, brezčloveškemu bojevanju in varovanju. Izpostavil je tudi, da bo ob vzdrževanju določenega nivoja na področju razvoja industrije tudi v Sloveniji ostajal mlad kader dobrih inženirjev.

"V 21. stoletju je pomembno, da namenjamo čim več za raziskave in razvoj. Imeli smo že sestanke z ministrstvom za izobraževanje in ministrstvom za digitalizacijo, tako da bomo delali z roko v roki. V bodoče bomo vključili tudi vse razpoložljivo slovensko znanje. Današnji podpis je samo eden izmed korakov k temu cilju," je še povedal Šarec.

 
Komentarjev 8
  • h4ck3r 15:50 14.september 2022.

    Kaj? Kaj berem? Lepo napisan članek in uporabljene samo izbrane besede. Kaj se je zgodilo z vami novinarji in celotno koalicijo? Saj tukaj gre ja za 900.000€ za vojsko, kje so kordiši in preostala Levica z SD na vrhu, za ...prikaži več kako nepotrebno naložbo gre, medtem ko ljudje ne vedo ali bodo na toplem in siti...aja saj res...to niso več časi JJ-a in sedaj je vse skupam sprejemljivo...prej grajamo, sedaj hvalimo napredek in razvoj. :D

  • Ender3 15:23 14.september 2022.

    Spet subvencija Boscarolu, za odkrivanja tople vode. Namesto, da bi denar namenili za nakup ali licenco Turških, Iranskih,Kitajskih, Ameriških.. dronov..

  • lojs 15:01 14.september 2022.

    sem že mislil, da se je prišel pohvalit, koliko oblubljene nagrade bo dal gasilcem ... ne vem, a je kdo kje kaj zasledil kaj je s tem