Slovenija
67 ogledov

Boscarolov Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju

Letalo Pipistrel Pipistrel
Boscarolov Pipistrel je osvojil nagrado, ki jo podeljujeta Google in Nasa v višini milijona evrov.

"Nasa čestita Pipistrel-USA.com, saj so dokazali, da je ultraučinkovito letalo možno," je povedal Joe Parrish iz Nase. "Danes smo pokazali, da električno letalo ni več znanstvena fantastika in obstaja v praksi," je še povedal.

Pogoj za zmago je bil, da letalo preleti 200 milj (322 kilometrov) v manj kot dveh urah in porabi manj kot galono goriva (3,8 litra) oziroma primerljivo preračunano porabo v elektriki na potnika. Tako prvo- kot drugouvrščeni sta zastavljeni cilj presegla skoraj za polovico. Obe letali sta leteli s Pipistrelovim električnim motorjem.

Nagrada je znašala 1,35 milijona ameriških dolarjev oziroma, preračunano, ravno milijon evrov.

Nastopili skupaj z ameriško univerzo

V kalifornijskem mestu Santa Rosa je potekalo tekmovanje Nasa Green Flight Challenge, na katerem so se pomerila električna letala različnih proizvajalcev. Med tekmovalci je bilo tudi letalo ajdovskega podjetja Pipistrel, ki ga vodi Ivo Boscarol.

Prvo štirisedežno električno letalo na svetu Pipistrel Taurus G4 se je v tekmi zelo dobro odrezalo, saj je v zadnjem odločilnem krogu porabilo 0,2 kilovatne ure manj, kot so načrtovali, ne da bi zaradi tega trpela hitrost.

Na tekmovanje se je prijavilo 13 ekip, zaradi strogih kriterijev pa se je naprej uspelo uvrstiti le štirim. Poleg Taurusa G4 so se tako pomerili še E-Genius, PhoEnix in EcoEagle.

Zaradi pravila, da mora na tekmovanju sodelovati ameriški partner, so tako v ajdovskem podjetju nastopili skupaj s Penn State University.

Njihov motor tudi drugouvrščeni

Pred odločitvijo so bili v Pipistrelu mnenja, da je njihov najresnejši konkurent nemška ekipa, ki je tekmovala s predelanim Taurusom, ki jim je Pipistrel dobavil podaljšana krila in trup, v repu pa imajo slovenski motor.

Bo Pipistrel dobil posel v Indiji?

Pipistrel še vedno čaka na rezultate razpisa indijske vlade za dobavo 194 ultralahkih letal.

Podjetje Pipistrel naj bi bilo po nekaterih podatkih med najresnejšimi tekmeci za prodajo svojih letal. Vrednost desetletnega posla naj bi znašala več deset milijonov dolarjev.

Komentarjev 4
  • hubertfast 06:23 04.oktober 2011.

    Vsaka čast, pohvale in čestitke. Take uspehe naj si naša vlada vzame za vzor, da se marsikaj da doseči, če se hoče. Se pravi, če je volja do dela.

  • Veteran 22:05 03.oktober 2011.

    Zelo pohvalno, čestitam!

  • zic 21:32 03.oktober 2011.

    Bravo g. Boscarol!!!!