Slovenija
37 ogledov

Bossman izjave ne razume

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Boris Pahor. ''To, da daš za župana tujca, je slab znak,'' pravi o Bossmanovi izvolitvi.

Pisatelj Boris Pahor je za Primorske novice izjavil, da imajo Slovenci premalo narodne zavesti, kar se vidi tudi v Piranu, kjer so za župana izvolili Petra Bossmana: "Toliko smo dali za tisti košček zemlje, zdaj pa imaš črnega župana. Moj bog, kje je tu narodna zavest? Nič nimam proti temu, da je temnopolt. A če so že izvolili Neslovenca, bi kvečjemu morali izvoliti člana italijanske skupnosti, ki tam živi."

Še vedno ga spoštuje

Bossman je izjavo komentiral takole: "Gospoda Pahorja spoštujem in ga bom kljub njegovi izjavi, ki je sicer ne razumem, spoštoval še naprej kot človeka, ki se vse svoje življenje bojuje za človekove pravice. Toda tudi to, da kjerkoli si, imaš iste pravice kot večinski narod, je človekova pravica." Poudaril je, da je po duši in izbiri Slovenec.

V izjavi rasistični elementi

Na Pahorjevo izjavo se je odzval tudi Darko Štrajn, predsednik Liberalne akademije (LA): "Pahorjeva podpora nacionalizmu je v nasprotju z nekaterimi univerzalnimi sporočili njegovih literarnih del. Najgloblje pa obžalujemo njegovo izjavo, ki vsebuje prepoznavne elemente rasizma."

V LA še menijo, da se v luči takih izjav zdi, da Pahor zavzemanje za narod črpa iz nedemokratične izključevalnosti do drugih, čeprav bi prav od njega kot predstavnika zatirane manjšine pričakovali povsem drugačno razmišljanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.