Slovenija
152 ogledov

Boste smučali v tujini? Pozor!

Nesreča Profimedias
Evropska kartica vam na smučanju v tujini v mnogih primerih sploh ne koristi, opozarjajo pri CORIS-u.

Na CORIS-u pravijo, da se pri dopustovanju v tujini ne smete zanašati na brezplačno Evropsko kartico, ki jo izdaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). “Na smučanju v tujini jim praktično ne bo koristila, saj ne krije helikopterja, ne krije prevoza v domovino. Prav tako ne krije stroškov, ki nastanejo v zasebnih klinikah, ki so v Alpah zelo pogoste,” pojasnjujejo.

Mnogi zmotno menijo, da so zavarovani že z nakupom smučarske vozovnice. Imetnik smučarske vozovnice je zavarovan pri prevozu na žičniških napravah in pri uporabi smučišča, a le za primer, če poškodbe nastanejo po njegovi krivdi ali zaradi njegove malomarnosti. Zato pred odhodom na tuja smučišča ne pozabite na sklenitev zavarovanja, saj boste s tem morda prihranili več tisočakov.

Poškodba kolena ali zlom noge 

Najbolj pogosti smučarski poškodbi sta poškodba kolena in zlom noge. “V visokogorju vas ne bo nihče spraševal, kako bi bili radi prepeljani v dolino, pogosto se avtomatično pošlje helikopter,” opisujejo v CORIS-u. Ker gre za zasebne reševalne službe, bo helikopterski prevoz stal od 2.500 do 5.000 evrov.

“Če boste imeli srečo, vas bo oskrba v kliniki stala okoli 500 evrov. Če v kliniki opravijo še magnetno resonanco, je strošek dodatnih 500 evrov,” naštevajo. Če je poškodba tako huda, da ne more počakati in je potrebna nujna operacija, bo cena lahko od 5.000 do 10.000 evrov. Če potrebujete tudi prevoz iz Avstrije ali Italijanskih Dolomitov, boste odšteli dodatnih 1.500 evrov. Vse skupaj lahko nanese tudi 15.000 evrov in več.

Cela družina za 22 evrov  

Tedensko družinsko zavarovanje za tujino z asistenco CORIS AS, ki velja za celo družino, stane 22 evrov in krije stroške do 25.000 evrov. Zavarovanje krije tudi prevoze, ki so pri večini ostalih zavarovalnic, v primeru najnižjega kritja, omejeni na 5.000 evrov.

Če bo družina smučala dlje časa in če bo v tujini počitnikovala še poleti, lahko sklene tudi letno zavarovanje. To bo celotno družino stalo manj kot sto evrov.

Tedensko zavarovanje v tujini z asistenco CORIS AS si posamezniki lahko privoščijo za 12 evrov, letno zavarovanje za posameznika stane 52 evrov.