Slovenija
3396 ogledov

Boste zaradi energetskega vavčerja več plačali za vrtec? To določa zakon.

Vrtec
Danes bodo starši prejeli izredni dodatek za odpravo posledic energetske revščine.

Kot smo že poročali, bodo danes izvedena še zadnja izplačila dodatka zaradi visokih cen energentov v višini 150 evrov.  

V torek je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) solidarnostni dodatek za odpravo posledic energetske revščine že nakazalo upokojencem in invalidom, danes pa so na vrsti prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, upravičenci do otroškega dodatka, upravičenci do dodatka za veliko družino in rejniki. Družine s štirimi ali več otroki bodo prejele še dodatnih 50 evrov.

Vsem bo znesek v višini 150 evrov (oziroma v primeru večjih družin 200 evrov) izplačalo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ).

A upravičenci, ki so danes že prejeli dodatek, so opazili, da je nakazilo označeno kot otroški dodatek 2. Zato marsikoga skrbi, da se bo znesek prištel otroškim dodatkom, kar bi lahko pomenilo, da s septembrom padejo v višji razred za plačilo vrtca. 

Ta skrb je odveč. Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov namreč jasno določa, da se dodatek ne šteje v dohodek "pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči". Ne glede na zakon, ki ureja dohodnino, se od dodatka ne plača dohodnina, prav tako se od dodatka ne plačuje prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.