Slovenija
8969 ogledov

Janša poskrbel, da se Pahor ni dokončno blamiral

Borut Pahor in Janez Janša Saša Despot
Državni zbor je danes na tajnem glasovanju z 51 glasovi za in 28 proti za guvernerja Banke Slovenije imenoval Boštjana Vasleta. Vasle bo postal peti guverner slovenske centralne banke, na položaju bo nasledil Boštjana Jazbeca, ki je konec aprila odšel na drugo delovno mesto.

Jazbec je mandat predčasno zaključil spomladi, ko je odšel na vodstveno funkcijo v enotni odbor za reševanje v okviru bančne unije. Vodenje centralne banke je začasno prevzel viceguverner Primož Dolenc.

Na prvi razpis predsednika republike Boruta Pahorja za guvernerja centralne banke, s katerim je zaradi predčasnih državnozborskih volitev nekoliko počakal, se je prijavilo pet kandidatov, a nihče od njih, niti od drugih možnih kandidatov, v DZ uradno ni užival zadostne podpore. DZ je Pahorjev prvi predlog, da bi za guvernerja imenoval Dolenca, zavrnil, Pahor pa se je nato odločil za nov razpis.

Poleg Vasleta so se na ponovljeni razpis za guvernerja Banke Slovenije prijavili še štirje kandidati - Jože Damijan, Igor Masten, Tomaž Toplak in Eva Lorenčič.

Predsednik Pahor se je po temeljitem premisleku, več pogovorih in posvetovanjih s poslanskimi skupinami odločil, da DZ v izvolitev predlaga Vasleta. Pri tem je, kot je pojasnila Nataša Kovač iz predsednikovega urada, v največji možni meri upošteval tudi želje in pričakovanja poslancev.

Vasle je dolgoletni direktor Umarja in je, kot je spomnila Kovačeva, sodeloval pri vseh ključnih ekonomskih izzivih v zadnjih 15 letih v Sloveniji. Koordiniral in izpeljal je nekaj ključnih projektov s področja razvojnih politik, znaten del svojega časa pa je namenil analizi ekonomskih tveganj.

Sodeloval je z vsemi ključnimi organi v Sloveniji in mednarodnimi institucijami, s katerimi se sicer srečuje Banka Slovenije, in je dobro seznanjen s pomembnimi deli mednarodnih aktivnosti centralne banke.

"S sodelovanjem na številnih domačih in mednarodnih konferencah si je pridobil ugled neodvisnega strokovnjaka z osebno integriteto, ki svoje poglede oblikuje na podlagi argumentiranih stališč in analiz," je Pahorjevo izbiro utemeljila Kovačeva.

Boštjan Vasle | Avtor: Anže Petkovšek Javna predstavitev kandidata za guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta. Anže Petkovšek
Podporo Vasletu so v predstavitvi poslanskih stališč pred glasovanjem jasno izrazili v poslanskih skupinah SMC, SAB in DeSUS, v Levici pa so napovedali, da bodo glasovali proti. Razlogov za to je po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca več. Vasle se je po njegovih besedah postavil v vrsto guvernerjev, ki so soodgovorni za bančno krizo in ki v sanaciji ne vidijo problema, na gospodarstvo gleda zgolj z vidika kapitala in nima izkušenj v bančništvu.

Ker so v LMŠ napovedali, da Vasleta ne bodo podprli, je bil izplen glasovanja vse do konca negotov. Jeziček na tehtnici so bili kot kaže glasovi poslancev iz stranke SDS.

Vasle bo lahko novo funkcijo prevzel, ko bo svet Banke Slovenije ugotovil, da so izpolnjene zahteve glede nezdružljivosti opravljanja funkcije guvernerja.

Zakon o Banki Slovenije predvideva, da morajo guverner in ostali člani sveta Banke Slovenije svojo funkcijo opravljati polni delovni čas na podlagi delovnega razmerja z ustanovo.

Njihova funkcija tako ni združljiva npr. s funkcijami v državnih organih, organih lokalnih skupnosti, organih političnih strank in organih sindikatov, z delom v državnih organih, v organih lokalnih skupnosti in pri drugih nosilcih javnih pooblastil in s članstvom v upravah ali nadzornih svetih bank, hranilnic ali drugih gospodarskih družb, zavodov in zadrug.

Vasle, ki je trenutno še zaposlen na Umarju, bo tako moral prekiniti trenutno delovno razmerje, svet Banke Slovenije pa se bo moral s tem dejstvom seznaniti.

Slovenija bo tako po Francu Arharju, Mitji Gaspariju, Marku Kranjcu in Boštjanu Jazbecu dobila petega guvernerja Banke Slovenije.

Komentarjev 11
  • dragec 14:42 21.december 2018.

    Oba kretena se blamirata že 27 let, narcis in šiptar - super kombinacija

  • Isla_Goodman 10:22 21.december 2018.

    Prejšnji mesec sem zaslužil 32497 $ z uporabo spletnega najučinkovitejšega od treh do petih ur na mojem prenosnem računalniku in to je bilo tako čisto, da po mojem mnenju nisem mogel sprejeti kot verodostojno, če prej ne rabim te spletne ...prikaži več strani. če tudi vi hočete zaslužiti to vrsto ogromnega denarja, potemm pridi in postanite del nas. to internetno spletno stran na spletu ........... ..... >>>>>>>>> www.Internet43.Com

  • Spark 10:26 20.december 2018.

    [ Janša poskrbel, da se Pahor ni dokončno blamiral ] Blamaža obeh za anale. En priznava, da preden ni postal predsednik, ni vedel kaj se dogaja po Sloveniji. Vir: https://www.mladina.si/182318/borut-pahor-predsednik-republike-slovenije/ … , drugi pa je ugotovil, če me spomin ne ...prikaži več izdaja, da je dovolj kruha za lačne, drugače ga ne bi bilo v kantah za smeti.