Slovenija
127 ogledov

Boštjančič: "moteči element"

Klemen Boštjančič (Foto: Delo) Delo
Prvi nadzornik Vegrada odstopil, ker je "očitno moteči element". Ostala dva nadzornika "sta v funkciji zagovornika Tovšakove".

"Očitno sem moteč element, to je druga stran jasno nakazala," je dogajanje za Žurnal24 pokomentiral Klemen Boštjančič potem, ko je po nesklepčni seji tričlanskega nadzornega sveta podal pisno odstopno izjavo.

Za ostala dva nadzornika pa pravi, da sta "se postavila v vlogo zagovornika uprave", kar jima očitajo tudi delavci Vegrada.

"Gre za funkcijo, ki jo mora nadzornik v vsaki pravi družbi opravljati odgovorno, tudi tako, da odstopi, če je treba. Upam, da bo skupščina, na kateri bodo izbrali novega člana nadzornega sveta, čim prej. Do takrat ostajam na funkciji in si bom še naprej prizadeval za urejanje razmer v Vegradu," je dodal Boštjančič, ki pa ni želel ugibati, ali bo Posebna družba za podjetniško poslovanje (PDP), katere zastopnik je v svetu, ohranila mesto predsednika tudi v spremenjeni sestavi nadzornega sveta.

Razumljivo dejanje
Boštjančičev odstop je podprl tudi direktor PDP Matej Golob. Za STA je izjavil, da gre za razumljivo dejanje glede na razmere, v katerih deluje nadzorni svet Vegrada.

PDP je sicer že za 30. avgust sklicala skupščino in morda bo že takrat imenovan nov šef nadzornikov.

Janša: Tovšakova bi morala že zdavnaj oditi
Do odhoda Tovšakove z vrha Vegrada bi moralo priti že takrat, ko je prišlo do aretacij zaradi sumov kaznivih dejanj, pravi predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. "Če bi bil takrat takšen javni pritisk za odstop, kot je danes, te tragedije, kot se dogaja Vegradovim delavcem, najbrž ne bi bilo," dodaja.

Zaradi magnetogramov ju ni bilo
Sicer za 11. uro sklicana seja nadzornega sveta velenjskega gradbenega podjetja je bila zaradi odsotnosti Branke Gabrijel in Sama Mastnaka nesklepčna.

Preostala dva nadzornika sta bojkotirala današnjo sejo z utemeljitvijo, da ni pogojev za izvedbo današnje seje, saj je bilo od petka na voljo premalo časa in še vedno nista prejela magnetograma petkove seje, ki bi razjasnil nejasnosti glede domnevnega petkovega odstopa Boštjančiča z mesta predsednika nadzornega sveta. Boštjančič je namreč v petek po nekaterih tolmačenjih že odstopil, a se je nato izkazalo, da ostaja na mestu nadzornikov.

Sindikalist Srečko Čater je za Žurnal24 povedal, da nameravajo delavci Vegradovih sindikatov direktorici Hildi Tovšak dati ultimat. Če do 1. septembra na računih ne bo plač za zadnje tri mesece, bodo delavci najprej izvedli opozorilno, nato pa še generalno stavko. Po poročanju STA pa Čater danes kljub prvotni obljubi ni prišel do Tovšakove. To naj bi se zgodilo jutri dopoldan.

Mastnak išče pooblastilo
Predstavnik sveta delavcev v nadzornem svetu Mastnak je o nadaljnjih ukrepih dopoldne razpravljal z drugimi člani sveta. Podrobnosti še niso znane. V petek o razrešitvi Tovšakove ni želel razpravljati, saj naj bi moral za to imeti pooblastila sveta. Nadzornika sta sicer za datum sklica nove seje predlagala prihodnji ponedeljek.

Kot je znano, si Tovšakova, ki je zadnja leta vodila nekdaj cvetoče podjetje, prizadeva za prisilno poravnavo podjetja Vegrad, d. d., čeprav je večina strokovnjakov prepričanih, da podjetje ni več sposobno preživetja na trgu in bi bil stečaj boljša izbira.

Lastniško Vegrad, d. d., obvladujeta državna Posebna družba za podjetniško poslovanje (29 odstotkov, v nadzornem svetu predstavnik Boštjančič) in Vegrad Naložbe (57 odstotkov, predstavnica Gabrijelova). Vegrad Naložbe je podjetje v lasti vodilnih v Vegradu, tudi Tovšakove, vodi pa ga prav Gabrijelova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.