Slovenija
31 ogledov

Boxmark zaposlil 200 nekdanjih delavk

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Družba Boxmark je zaposlila prvih dvesto nekdanjih Preventovih šivilj, ki bodo šivale za program Mercedesa. Razmere na trgu dela na Koroškem pa kljub temu nič kaj rožnate.

Brezposelnost na Koroškem je po stečaju Preventovih družb strmo narasla. V koroškem svobodnem sindikatu opozarjajo, da se težave ne pojavljajo samo v tekstilni panogi, temveč tudi v lesno-predelovalni industriji.

Položaj delavcev na Koroškem je zaskrbljujoč, plače so nižje od slovenskega povprečja, v sindikatu pa se glede na spremljanje razmer v podjetjih bojijo, da bo brezposelnost, ki se približuje številki 5000, še naprej naraščala, je v Slovenj Gradcu dejal sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Koroško in Podravje Lojze Raško.

V Boxmarku ne skrivajo interesa za nakup obrata v Radljah, kjer naj bi v roku enega meseca zagnali proizvodnjo, delo pa bi lahko dobilo do 400 zaposlenih.

V Slovenj Gradcu imajo za zdaj bolj kratkoročne načrte, v družbi pa se zanimajo tudi za nakup nekdaj Preventovega obrata v Mirni na Dolenjskem.

Raško je izpostavil primer podjetja PTM Markač iz Radelj ob Dravi, kjer izdelujejo stavbno pohištvo. Po njegovih besedah ima podjetje odobren odlog plačila prispevkov, z zamudo izplačuje plače delavcev, regresa pa še ni izplačalo.

Lastnik podjetja Franjo Markač je pojasnil, da se zaveda stiske delavcev, ki ne dobijo pravi čas izplačanih plač, da pa je to posledica krize in prehodnega obdobja, v katerem se je podjetje znašlo po pet milijonov evrov vredni lanski naložbi. Zdaj ima podjetje dovolj naročil, načrtuje celo vzpostavitev proizvodnje v Libiji.

200 Preventovih delavk spet za stroji
Pri vsem skupaj je spodbuden podatek, da je lahko dvesto odpuščenih delavk Preventa danes spet dobilo zaposlitev. Raško ob tem opozarja, da sindikatu še ni uspelo vzpostaviti stika z direktorjem podjetja Marjanom Trobišem

Ker za podjetje ne velja podjetniška kolektivna pogodba, je Raško napovedal, da bodo plače zaposlenih vsaj za 0,3 odstotka na leto nižje, prav tako je odprto vprašanje plačevanja drugega pokojninskega stebra, ki ga je Prevent svojim zaposlenim plačeval, je izpostavil Raško.

Delo v preostalih Preventovih hčerinskih družbah pa po njegovih podatkih poteka nemoteno naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.