Slovenija
142 ogledov

Božič bo bel, poleti suša

sneg smreka Shutterstock
Pred nami je nestanovitna zima, imeli bomo bel božič in novo leto, pomlad bo prišla šele aprila, poleti pa bo suša, pravi Dušan Kaplan z Blok, amaterski opazovalec in zapisovalec vremena.

Tik pred tem, ko se bo toplo vreme za nekaj mesecev poslovilo od nas, smo govorili z Dušanom Kaplanom, amaterskim opazovalcem in zapisovalcem vremena, ki podnebje že vrsto let spremlja po koledarju, luninem vremenskem ključu in pregovorih.

Sneg že naslednji teden

Kaplan je napovedal, da nas čaka nestanovitna zima, v kateri se bodo menjavali vsi vetrovi. "Sneg bo zapadel, pa bo spet odšel, sorazmerno hladno bo, ko pa bomo ravno odkidali sneg, bo sam skopnel," pravi in dodaja: "Božič bo bel, hladen, a ne premrzel, takoj naslednji dan se bo otoplilo, dež bo in plundra. Tudi novo leto bo sneženo, le megla nam ga bo kazila." Vremensko napoved za božič smo dobili že 6. novembra, ko je godoval sveti Lenart, razlaga. "Kolikor je snega v planini, toliko ga bo za božič v dolini." Ta dan sta bila Pohorje in Krvavec pobeljena, prav tako Velo polje, pojasnjuje.

Prvi sneg pa nas po njegovih besedah čaka že naslednji teden, čeprav je vremenoslovec in meteorolog Andrej Pečenko včeraj napovedal drugače. "Če bo na Martina jasno, bo čez tri dni sneg," pravi Kaplan in razlaga, da bo god svetega Martina namreč ta ponedeljek, ko naj bi prenehalo deževati in se bo zjasnilo, kar je dejal tudi Pečenko. Če bo sneg prihodnji teden res zapadel, ga Kaplan napoveduje do konca novembra.

Koliko snega pa bo zapadlo čez vso zimo, bo znano 4. decembra, na god svete Barbare. "Kolikor se za Barabo vidi strnišča (po žetvi, op. a.), toliko snega se ga bo videlo celo zimo. To je ena najbolj zanesljivih zapovedi, koliko snega bomo imeli."

Pomlad bo prišla pozno, poleti spet pasja vročina

Kaplan je vreme napovedal tudi za pol leta naprej in za skoraj vsak mesec posebej: "Januarja bo dež s snegom, s poledicami. Februar bo enak, marec še kar lep, hladen. Ampak po 10. marcu se bo začelo lepo ogrevati, takrat bomo lahko že nosili lažje plašče. Pomlad bo prišla sorazmerno pozno, tista prava šele po 10. aprilu."

Poletje bo prispelo v podobnem času kot letos, sredi junija, še razlaga Kaplan. "16. oktobra, ko je godoval sveti Gal, je bil zelo jasno in vroče, zato bo prihajajoče poletje suho in vroče. Od sredine junija do sredine avgusta pa lahko pričakujemo kar sušno leto." A to ne pomeni, da bo narava trpela, saj nas kljub temu čaka dobra letina. "Pridelek bo dober, letina bo lepa, ogromno bo žita, v gozdu pa ogromno žira," še dodaja.

Znano je, da se gospod Kaplan le redko zmoti, kako dobro je napovedal zgornje vremenske razmere, pa bomo videli že čez nekaj dni.

Komentarjev 12
  • sprehajalec 21:51 10.november 2013.

    Moje spoštovanje, doslej najbolj natančna obrazložitev dogajanja pozimi pri nas. En velik plus.

  • graff 11:31 10.november 2013.

    Kaplan lahko napove za Bloke, njegova napoved pa je pod vprašajem in ne zdrži za Zgornjo Gorenjsko. Tam pozimi sneži samo v primeru, da je nad Genovskim zalivom ciklon, ki z jugozahodnimi vetrovi dovaja vlažen zrak iz vzhoda pa v ...prikaži več nižjih plasteh priteka hladen polarni zrak. Na Blokah lahko dobijo padavine iz vseh vetrov zato tam zima s snegom ne skopari. Če se čez Slovenijo spusti hladna fronta iz Severa bo Štajerska, ljubljanska kotlina, Dolenjska in Notranjska dobila sneg, v Zgornji savski dolini pa ne bo niti snežinke.In še nekaj , velja za Zgornjesavsko dolino, če sneg ne zapade konec Novembra ali tja do prvih dni decembra, je božič ,,zelen,, ni pa izključena ,,miklavževa,, povodenj. Zima bogata s snegom potem v teh koncih nastopi šele Februarja. Če pa sneg zapade, ga je celo zimo veliko, vse tja do Aprila. Čeprav majhna Slovenija je klimatsko zelo raznolika in ni enotnega ključa za vremensko napoved.

  • McBobo 20:33 09.november 2013.

    A si upa to trditev garantirati s svojim premoženjem?