Slovenija
43 ogledov

Božično drevesce, večerja, družina ...

Božič Shutterstock
Večina kristjanov bo danes zvečer, na predvečer božiča, pričakala praznik Jezusovega rojstva. V spomin na ta dogodek verniki postavljajo jaslice, pomemben simbol božiča pa predstavlja tudi božično drevesce. Nekateri bodo obiskali tudi polnočne maše, po evangeličanskih cerkvah pa pripravljajo bogoslužja.

Dogodek Jezusovega rojstva je opisan v Svetem pismu. Ker Jožef in Marija v Betlehemu nista našla prenočišča, sta se zatekla v hlev, kjer je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli. V spomin na ta dogodek kristjani po domovih in cerkvah postavljajo jaslice, ki prikazujejo omenjeni dogodek.

Po številnih cerkvah bodo tradicionalno potekale polnočne maše. Polnočnico v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru pa mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek. Škofi bodo darovali polnočne maše še v Murski Soboti, Novem mestu, Celju in Kopru, v konkatedralni cerkvi Kristusa Odrešenika v Novi Gorici pa jo bo vodil upokojeni koprski škof Metod Pirih.

V evangeličanski cerkvi polnočne maše nimajo, bo pa na predvečer praznika v evangeličanskih cerkvah potekalo bogoslužje.

Danes bo sicer tradicionalno potekal tudi nočni pohod na Nanos, kjer bo v cerkvi sv. Hieronima ob 22. uri polnočnica.

Ob božiču bo slovesno tudi v Vatikanu. Papež Benedikt XVI. bo danes zvečer v baziliki sv. Petra daroval polnočnico, ki se bo tako kot v minulih letih začela že ob 22. uri. Na božič bo opoldne z osrednjega balkona bazilike prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (Urbi et Orbi).

Po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Sloveniji iz leta 1991 je božič dela prost dan. Nekateri pravoslavni kristjani pa zaradi uporabe drugačnega koledarja božič praznujejo 7. januarja, med njimi so tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.