Slovenija
53 ogledov

Bralci: morje ni dovolj čisto za kopanje

morje kopalna območja Arso
Minule prvomajske praznike je marsikdo obiskal tudi slovensko obalo. Četudi je bila temperatura vode le 15 stopinj Celzija, je nekaj pogumnežev skočilo v morje. Morda bi skočil še kdo, če ne bi zagledali oražno obarvane vode, ki je posledica cvetenja morja.

Za cvetenje je "kriva" morska iskrica in ta pojav je za ta letni čas običajen. Samo cvetenje tega enoceličnega organizma za človeka ni nevarno, so včeraj za STA pojasnili na Morski biološki postaji Piran.

A kljub temu so nekateri ta pojav povezovali s čistočo morja in se spraševali, kakšno bo stanje morske vode šele v poletnih mesecih.

Zato smo bralce naše spletne strani vprašali, ali se jim zdi morje ob slovenski obali dovolj čisto za kopanje. Le 23 odstotkov sodelujočih v anketi je odgovorilo, da je morje dovolj čisto, 77 odstotkov pa je menilo nasprotno. V anketi je sodelovalo 194 bralcev.

Analize: Morje je ustrezno za kopanje

Glede na sanitarno analizo kopalnih voda, ki je bila lani opravljena na 21 kopalnih vodah – na 14 naravnih kopališčih ter 7 kopalnih območjih v skladu z novo kopalno direktivo evropskega parlamenta, se lahko v slovensko morje podate brez skrbi.

Kot so v poročilu Spremljanje kakovosti morja in vnosov onesnaževanja s kopnega v letu 2011 zapisali na Agenciji za okolje RS, na vseh 21 kopalnih območjih rezultati devetih analiz koncentracij bakterije Escherihia coli in intestinalnih enterokokov kažejo ustreznost kopalnih vod za kopanje glede na kriterije uredbe.

V celotni lanski kopalni sezoni je bilo sicer opravljenih 189 analiz mikrobiološke kakovosti vod.

Komentarjev 1
  • šport.ribič 09:40 20.junij 2013.

    Gospodje iz ARSO bi morali vzeti vzorce v koprskem zalivu pred kopalno sezono in to vsako leto!In objaviti rezultate v javnost (če bi si upali) in dovoliti tujim agencijam,da to storijo.Ne pa jim to prepovedati!Kdo jim sploh še verjame?