Slovenija
22108 ogledov

Bralka iz Ankarana naletela na zelo staro steklenico, zdaj prosi za pomoč

Steklenice Ankaran
1/7
bralka
Bralka je med sprehodom ob obali pri Ankaranu našla zelo staro steklenico. "Nam lahko priskočite na pomoč pri iskanju njenega lastnika," nam je pisala. Prošnji smo se seveda z veseljem odzvali.

"Z družino živim v Ankaranu in s hčerkami gremo vsak dan na sprehod proti Valdoltri ali Debelemu rtiču, kjer na obali najdemo veliko zanimivih stvari. Ena takih je tudi steklenica, na kateri piše 'Proprieta L. Dejak Pola'," je zapisala bralka in dodala še: "Po nevihti, ki je bila na obali prejšnji mesec, smo na obali našli kar številne dele steklenic, za katere smo po raziskovanju na spletu, ugotovili, da gre za različne steklenice iz 19. stoletja, v nekaterih so prodajali mineralno vodo, v drugih zdravilno vodo, ki je prihajala iz italijanskega samostana."

Na obalo po njenih besedah morje naplavi kup zanimivih stvari.

"Veliko zanimivih zgodb pišejo ostanki steklenic, toda zgodba, ki je nikakor ne moremo razvozlati, je zgodba steklenice na zgornji sliki. Vse, kar smo s pomočjo svetovnega spleta izvedeli, je, da gre za steklenico, ki je bila v zasebni lasti družine s priimkom Dejak."

Ker gre za zasebno lastnino, o njej na spletu niso našli nobenih drugih zapisov.

Steklenica, ki jo je na obalo Valdoltre naplavilo morje, je najbrž stara več kot sto let, najditelji pa bi radi izvedeli, ali morda kdo pozna družino, katere predniki so živeli v Istri in so izdelovali takšne steklenice.

Družina iz Ankarana je sicer razvozlala skrivnosti in porekla številnih starih steklenic, na katere so naleteli na naši obali.

Ta steklenica je iz zgodnjega 19. stoletja

"Ta zanimiva steklenica ima na eni strani napisano besedo Melissa, na drugi strani pa besedo Venezia. Gre za zelo znano l’Acqua di Melissa, v prevodu zdravilna voda iz zelišča Melisa. Po najdbi steklenice in raziskovanju njene zgodovine smo se obrnili na tako imenovane “bose” očete iz karmeličanskega samostana v Benetkah – bili so zelo prijazni, povedali so nam, da je bila točno ta steklenica izdelana v zgodnjem 19. stoletju," nam je sporočila bralka.

Steklenice Ankaran | Avtor: bralka bralka
Poslali so jim tudi fotografije originalnih steklenic v popolnem stanju.

V njihovih arhivih je denimo zapisano, da naj bi med kosilom v karmeličanskem samostanu v Benetkah enemu izmed redovnikov postalo slabo, zato mu je drugi pomagal, da ni omedlel. Ponudil mu je vodo iz melise. Pravijo, da naj bi bila ta zgodba prvi dokaz uporabe čarobne vode, izdelane iz Melise Moldavice. Voda se vse od leta 1710 destilirajo karmeličani, recept magične vode pa je bil zapisan leta 1841.

Na obali pristala tudi nemška steklenica stara skoraj dvesto let

Steklenica, ki je skoraj v celoti ohranjena, je glinena steklenica, ki je vsebovala mineralno vodo.

Gre za nemško podjetje OberSelters, ki se še danes ukvarja s proizvodnjo mineralne vode.

Steklenice ankaran | Avtor: bralka bralka
Žig na konkretni steklenici se je uporabljal med letoma 1836 in 1866.

Vsebovala češnjev liker

Našli so tudi več podobnih ostankov stekla z žigi, na katerih piše "I. R. Priv. Prem. Fab. G. Luxardo ZARA".

Gre za pečat iz steklenice, ki je vsebovala znameniti Maraschino češnjev liker - iz divjih češenj po imenu Griottes.

Steklenice Ankaran | Avtor: bralka bralka
Girolamo Luxardo je italijanska tovarna likerja, ustanovljena v mestu, ki se je prej imenovalo Zara (danes Zadar, Hrvaška), kasneje se je tovarna preselila v Torreglia blizu Padove.

Steklenice z likerji, ki so imele takšne žige, so bile izdelane od leta 1890 do leta1910.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • stary1 17:52 19.december 2017.

    Iz te steklenice sta pila kardelj in bakarič, ko sta se locirala mejo med slovenijo in HRVAŠKO, Ta steklenica je zgodovinski spomenik državnega pomena in kot taki bi ji moral dati predsednik Pahor odlikovanje za zasluge za narod, hvala Bogu ...prikaži veča Bogu da se je ta steklenica našla,, bil sem namreč zraven ko sta jo praznila ta naša Yugo pivska junaka,,