Slovenija
439 ogledov

Bralka: Očetje dvojčkov so diskrimirani pri očetovskem dopustu

Oče in otrok Shutterstock
Bralka Daša meni, da so očetje dvojčkov diskriminirali, saj dobijo enako očetovskega dopusta kot očetje, ki se jim je rodil le en otrok.

Bralka Daša meni, da so očetje dvojčkov diskriminirani. Dobijo namreč enako dni očetovskega dopusta, kot če bi se jim rodil en otrok. Če se na primer rodita dva otroka 11 mesecev narazen, je oče obakrat upravičen do očetovskega dopusta in ga torej za enako število otrok dobi dvakrat toliko, namesto 50 kar sto dni. 

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve priznavajo, da oče dobi enako število dni očetovskega dopusta, če se mu hkrati rodi en otrok, dva, trije ali več. Zakon namreč v 25. členu določa, da ima oče pravico do očetovskega dopusta ob rojstvu otroka oziroma otrok. 

Za dodatnega otroka dodatnih 90 dni dopusta

"Očetovski dopust je ena pravica in jo oče pridobi ob rojstvu enega ali več otrok hkrati v enotnem trajanju, brez podaljšanj," pojasnjujejo. Tudi materinski dopust, ki traja 105 dni, se v primeru dvojčkov ne podaljša. A zakon v primeru dvojčkov oziroma več hkrati živo rojenih otrok že predvideva primerljivo ugodnost.

V primeru rojstva dvojčkov se starševski dopust podaljša za 90 dni, za vsakega nadaljnjega živorojenega otroke pa še za dodatnih 90 dni. "Izrabita ga lahko tako mati kot oče otrok, lahko tudi oba istočasno, 75 dni pa lahko tudi preneseta in izrabita do zaključka prvega razreda osnovne šole." 

V praksi v veliki večini ta starševski dopust najbrž izkoristi mati kot podaljšanje "porodniške".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • privat 08:44 17.april 2017.

    pahorju je žal dati nekaj drobiša za očete ki imajo dvojčke. zakon pravi za otroka..otroštvo pa se začne pri porodu. en porod je kot en otrok. kako debilno pa je resnično!

  • privat 08:44 17.april 2017.

    pahorju je žal dati nekaj drobiša za očete ki imajo dvojčke. zakon pravi za otroka..otroštvo pa se začne pri porodu. en porod je kot en otrok. kako debilno pa je resnično!