Slovenija
33 ogledov

Bralka zgrožena nad podražitvijo

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Bralka nas je opozorila na občutno podražitev prilagojenega mleka za dojenčke Infatrini v Lekarni Ljubljana. Srečo ima, da nakup od 8. oktobra delno financira ZZZS.

Bralka nas je v pismu opozorila, da jim je mleko predpisal pediater gastroentrolog, ker ima omenjeno mleko višjo kalorično vrednost od običajnih mlečnih formul in je namenjeno predvsem dojenčkom, ki slabše pridobivajo težo.

Jaz poročam
Na naši spletni strani smo uvedli novo sekcijo Jaz poročam, kjer novice ustvarjate vi.

Objavljali bomo vaše fotografije, video posnetke, novice in za vas preverjali stvari, ki vas vznemirjajo.

Vse to nam lahko pošljete na načine, ki so opisani v tem članku.

Sprva je mleko kupovala v Lekarni Ljubljana, saj so ga tam imeli vedno na zalogi in je morala za deciliter plačati 1,72 evra, "kar je na mesec zneslo nekje 400 evrov, kar naenkrat pa so dvignili ceno na 2,65 evra za deciliter. Strošek je tako poskočil na približno 600 evrov na mesec".

Urša Vračun iz Lekarne Ljubljana je za zurnal24.si pojasnila, da je omenjeni izdelek 8. oktobra prišel na listo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar pomeni, da polovico zneska pri nakupu mleka plača zdravstvena zavarovalnica.

"Z vključitvijo na listo je izdelek avtomatično prišel z maržnega na storitveni sistem, kar pomeni, da je prej lekarna nadgradila ceno s 30 odstotno maržo, zdaj pa jo mora s fiksno lekarniško storitvijo (1,23 €).  V naših lekarnah je izdelek na voljo le v štirih lekarnah, maloprodajna cena pa je 2,62 €," je dejala Vračunova.

Od 8. oktobra tako velja, da če želi stranka mleko kupiti z receptom, je dogovorjena najvišja prodajna vrednost, kar so za zurnal24.si potrdili tudi na ZZZS, 1,19 evra brez davka na dodano vrednost. ZZZS tako pokrije polovico tega zneska in celotno lekarniško storitev Lekarne Ljubljana (0,48 evra brez DDV). Stranka pa na koncu plača 0,64 evra. Maloprodajna cena na recept tako znaša 1,81 evra.

Za primerjavo nam je bralka, ki mleko kupuje na recept, posredovala ceno istega izdelka v zasebni lekarni v Dobrovi. "Danes sem tam kupila isto mleko in zanj odštela 1,55 evra. Račun sem nesla na zavarovalnico in povrnili mi bodo polovico stroškov," je še dejala bralka.

V Lekarni Ljubljana so ob tem še pojasnili, da pri izdaji živil za posebne zdravstvene namene sledijo navodilom ZZZS, same lekarne pa nimajo vpliva niti na ceno izdelka niti na vrednost lekarniške storitve za izdajo zdravil na recept, "pri izdaji zdravil brez recepta pa Lekarna Ljubljana obračunava vrednost storitve, ki je nižja od priporočene s strani LZS".

Po priporočilu Lekarniške zbornice Slovenije je lahko vrednost lekarniške storitev pri izdaji zdravil brez recepta do 1,58 evra - v Lekarni Ljubljana pa znaša 1,23 evra in je fiksna ne glede na vrednost izdelka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.