Slovenija
19708 ogledov

"Brani se tako, da minira konkurenta. Kaj vam ni jasno?"

Robert Golob Anže Petkovšek Robert Golob na novinarski konferenci Gen-I o poslovnih rezultatih leta 2021.
"Lobističnih lovk v zdravstu ne moremo regulirati, lahko jih samo odrežemo."

Na drevišnjem, sicer tretjem soočenju so predstavniki osmih strank, ki jim po zadnjih javnomnejskih raziskavah Mediane kaže najboljše in imajo možnost za preboj v parlament, govorili o težavah v zdravstvu. 

"Pripravljeni smo prevzeti bodočo vlado," je na začetku dejal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. "Zdravstvo je tisti resor, ki je v tem trenutku ključen. Našo ekipo vodi ortoped Danijel Bešič Loredan, on bo tudi naš kandidat za zdravstvenega ministra".

Po Golobovih besedah je Bešič Loredan v javnosti znan po tem, da je opozarjal na korupcijo. "Je eden redkih pogumnih zdravnikov, ki lahko sistem spremeni na boljše."

Predstavnica SDS Jelka Godec, ki je državna sekretarka na področju zdravstva v sedanji vladi in možna kandidatka za prevzem ministrstva, je dejala, da predvidevanja o tem, kdo bo minister, trenutno niso na mestu. "Kdor se vnaprej samookliče, zame ni dober minister," je dejala.

Glede obveščanja ljudi prek Twitterja ob poznih urah je Godčeva dejala, da je bil razlog v tem, da so tudi seje vlade trajale pozno v noč. "Ključno se mi zdi, da so bili ljudje obveščeni," je dejala.

Sledila je razprava o sporni nabavi zaščitne opreme. "Ne drži, da sem bila glavna operaterka za nabavo zaščitne opreme," je dejala predstavnica SDS. Pojasnila je, da se je le odzvala klicu na pomoč s strani ministrstva za zdravje. Dobave je po njenih besedah zgolj v vpogled pošiljala posvetovalni skupini. "To je bil čas kriznih razmer, ki so terjale hitre odločitve. V takem hitrem delu se dogajajo napake," je dodala

Na temo korupcije, ki je rak rana slovenskega zdravstva, za kar so prvič v zgodovini obsodili tri zdravnike, je Robert Golob poudaril, da imajo v njihovi stranki ničelno toleranco do korupcije. "Žal mi je gospe Godec," je dejal. Po njegovem je bila Godčeva kot opozicijska poslanka ena največjih bork proti korupciji. "Danes je žal na poziciji, kjer mora biti tiho in zagovarjati početje tistih, ki so dopustovali na Mavriciju, brez da bi znali pojasniti, kako so denar za to dobili," je izpostavil.

"Gospodu Golobu naj ne bo žal za mene, nikogar ne branim. Me pa skrbi, da če bo on v vladi, bo imela vsaka nabava 15-odstotno provizijo, kot jo je baje imela v BIH," je Golobu odvrnila Godčeva, ki pozneje ni več želela razpravljati o tem.

"Tako kot se branijo, kaj počnejo v politiki, se branijo še z izmišljotinami iz leta 2009, ko sem služboval pri Istrabenzu. In pri tem si pomagajo z materiali, ki jih dobivajo iz tujih obveščevalnih služb. Tako daleč smo prišli. Sedanja vlada se pred korupcijo v zdravstvu brani s tem, da minira glavnega konkurenta. A vam ni vse jasno?" je odgovoril Golob.

Tudi predstavnik SD Dejan Židan in Godčeva sta se zapletla v besedni dvoboj. "Problem je, ko desnica v tem mandatu pride s potencialno dobro rešitvijo - kot je primerjanje cen z Avstrijo, Nemčijo - potem pa dodajo ‘svoj dodatek’, tukaj je bil 10 %. Zakaj bi moral stati ultrazvok v Sloveniji 10 % več kot v Avstriji, Nemčiji in na Finskem?" je vprašal Židan. Godčeva mu je odvrnila, da zdaj stane 50 % več. Židan pa ji je odvrnil: "10 % pa ste si rezervirali?"

Oster je bil tudi predstavnik Levice Miha Kordiš, ki meni, dlobističnih lovk v zdravstvu ne moremo regulirati, ker so postale politično premočne. "Lahko jih samo odrežemo ... Z oblikovanjem javne agencije za nabavo medicinskih pripomočkov neposredno pri proizvajalcih in za celo državo v celoti," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
  • sokol7 17:29 12.april 2022.

    Dajte ljudje berite še kakšen drug medij. Vse kar se novega dogaja okrog Goloba je zamolčano in cenzurirano. Novi dokazi se kar vrstijo, gospod ima s državno plačo milijone pod palcem. Saj vas razumem novinarje, bojite se, da vas ne pospravijo vaši.

  • Patricia_Collier 11:51 12.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Dusan12 11:35 12.april 2022.

    Danes ob 11h. Komunist SD ja KOPRIVEC na zaslišanju Janše, Tip koprives ne more iz svoje kože, pljunuti tata, partijski zasliševalec, pa kje mi živimo, da se ti osebki sploh oglašajo, narod bo volil Sds pa če se vsi levaki ...prikaži veči postavite na glavo s pujskom Židanom. Poslušam, gledam, ne morem verjet, kako mali komunistek poučuje Janšo in nas gledalce o zgodovini Ukrajine, to nima veze z konkretnim zaslišanjem, prdec trdi daga je malo zNeslo in janši grozi, da se svaljka po parlamentu. Nižje pod grezn