Slovenija
34 ogledov

Branjevke v parlamentu

Kako Zoran, Gregor, Janez, Borut, Karl in Radovan vozijo slalom po parlamentu?

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Današnje dogajanje v parlamentu je bilo polno blefiranja, višje matematike, sprenevedanja, dvoličnosti, ljubezni in ogorčenja.

1. Drugi obraz. Zoran Janković je celo pred kamerami povsem drugačen kot pred porazom v boju za predsednico DZ. Izjave so izjemno spravljive. Če je denimo pred dnevi zavračal Janeza Šuštaršiča, naj bi ga zdaj štel celo med kandidate za finančnega ministra. Blef ali ne?

2. Dvojna igra. Prav zato, ker Jankoviću najbrž ne verjame na lepe oči, se Šuštaršičev strankarski vodja Gregor Virant medtem pogovarja o tretjem bloku v parlamentu, skupaj z Žerjavovo SLS in Erjavčevim DeSUS.

3. Zaveznik je moj nasprotnik. A Virant se pogovarja s tistim Radovanom Žerjavom, ki hkrati protestira, da prav Virant njegovo stranko uporablja kot element pogajanj z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo. Ponavljajoč pri tem, da SLS ne bo šla v koalicijo z Jankovićem. In vendar z Virantom kljub tej "zlorabi" vendarle sooblikuje tretji blok.

4. Bi, pa ne bi. Prav zato naj bi SDS Janeza Janše že pripravila svojo koalicijsko pogodbo, računajoč prav na zavezništvo s trojčkom SLS, DeSUS in Virantova lista. Toda – Virant zanika, da bi bili naklonjeni koaliciji z Janšo.

5. Višja matematika. Medtem poslanec Matevž Frangež iz SD, ki je blizu Borutu Pahorju, poudarja možnost koalicije, ki noče Janše za mandatarja. Govori se tudi o tem, da bi se SD priključila sredinskemu trojčku: SLS,Virantova lista in DeSUS. Toda vprašanje je, kako bodo ti štirje oblikovali skupaj koalicijo, če:

  • a. skupaj vse štiri stranke nimajo dovolj glasov za oblikovanje vlade,
  • b. hkrati SD nasprotuje koaliciji, ki bi jo vodil Janša,
  • c. in hkrati SLS pa nasprotuje koaliciji, ki bi jo vodil Janković.

Jasno je le eno, da vsi še vedno barantajo na tržnici. Mi pa se lahko čudimo in tudi zabavamo. In upamo, da ne bomo videli že videnega filma iz mandata še aktualne Pahorjeve vlade, ko je vsak koalicijski lider vlekel le za svoj štrik.

Morda žarek upanja o enotnosti politike o ključnih reformah vzbuja današnje sprejetje interventnega zakona. A tudi to glasovanje ni minilo brez svojega retoričnega zvezdnika, Karla Erjavca.

Danes je Erjavec za parlamentarnim odrom povedal, da nasprotuje interventnemu zakonu, potem pa tudi, da bo – zanj glasoval!?

Komentarjev 4
  • Trsten 12:24 24.december 2011.

    Zoki je in bo svoje trenirkarje nategnu.Njihov slogan je: lako čemo mi za posao.

  • Tomislava Ule 22:41 23.december 2011.

    Mi sm smo vas izvolili, glede kako se obnašate za naš denar, pojdite vsi v en k...

  • Senior 22:20 23.december 2011.

    Sami grebatorji in ne politiki,ki bi želeli dobro Sloveniji.Vsi se bojijo g.Jankoviča,ker bi jim kot gospodarstvenik pokazal kako se vodi država in, da vlado mora voditi v današnjih časih gospodarstvenik in ne politik.Politiki so že pokazali kaj znajo.Državo so pripeljali ...prikaži več na rob propada in bi jo radi potisnili še globje.Politiki, da vas ni sram pred volivci ko se igrate z njihovimi živci in kradete s svojim nedelom denar davkoplačevalcev.Barabe, samo zase se brigate, za ljudi pa vam je malo mar.Ali je to politična kultura, ko se predsednik-ca javno dela norca iz predsednika države v oddaji Pogledi Slovenije in je voditelj niti opomnil ni.Res žalostno za Slovenijo.