Slovenija
59221 ogledov

Dedovanje: Bratu je mama zapustila stanovanje, meni 20 tisoč evrov. Mi pripada več?

stanovanjski blok Saša Despot Ljubljana.
Mama je mlajšemu sinu zapustila stanovanje, starejšemu pa 20.000 evrov. Starejši se sprašuje, ali mu pripada višji nujni delež kot tisto, kar mu je zapustila mama v oporoki.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V naši rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Pred dvema mesecema mi je umrla mama, ki je zapustila stanovanje v Ljubljani. Zapustila ga je mlajšemu bratu, meni pa je namenila 20.000 evrov gotovine. V oporoki je navedla, da sem sam že preskrbljen, saj imam že stanovanje (ki pa ga nisem podedoval, ampak sva ga kupila skupaj z ženo.) Zanima me, ali mi morda pripada višji nujni delež kot gotovina, ki sem jo podedoval? Stanovanje je vredno več kot 150.000 evrov.

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Ker imate po mami status nujnega dediča, imate po zakonu pravico do dela zapuščine, s katero mama ne more razpolagati, pri čemer znaša vaš nujni delež polovico tistega deleža, ki bi vam šel po zakonitem dednem redu, torej četrtina vrednosti zapuščine. 

V vašem primeru bo zdaj najprej potrebno ugotoviti vrednost zapuščine. Ta se ugotovi tako, da se oceni vrednost vsega premoženja, ki ga je imela mama ob smrti, tudi tistega, s katerim je razpolagala z oporoko. Od tako ugotovljene vrednosti se odbijejo morebitni mamini dolgovi, stroški za popis in za cenitev zapuščine in pa stroški za njen pogreb. 

Tako ugotovljeni vrednosti zapuščine se potem doda še vrednost potencialnih daril, ki jih je mama na kakršenkoli način naklonila tistemu, ki bi po zakonitem dedovanju prišel v poštev kot nujni dedič, pa tudi vrednost daril, danih dedičem, ki se odpovedujejo dediščini, in tudi tistih daril, za katere je morda mama odredila, da se zapustniku ne vračunajo v nujni delež, temu pa se doda še vrednost daril, ki jih je morebiti mama v zadnjem letu svojega življenja dala drugim osebam, ki niso zakoniti dediči. 

Če mama ni imela nobenih dolgov in ni sklepala nobenih drugih darilnih poslov, je izračun nujnega deleža dokaj preprost. V tem primeru se kot osnova za izračun nujnega deleža upošteva le vrednost stanovanja, od katerega se odštejejo stroški za popis in cenitev stanovanja in pa stroški za pogreb. 

Od tako ugotovljene vrednosti stanovanja se potem izračuna nujni delež. Če vzameva, da je stanovanje vredno 150.000 evrov (verjetno pa tudi več), stroški za popis, cenitev in pogreb pa ne bi smeli znašati več kot 10.000 evrov (v najslabšem primeru), bi vaš nujni delež znašal vsaj 37.500  evrov, kar pomeni, da je bil vaš nujni delež najverjetneje prikrajšan.

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 21
  • Avatar Zoran
    StarMačk 21:48 26.avgust 2023.

    Zelo pomanjkljivi, enostranski in zato glede verodostojnosti vprašljivi podatki, s katerimi se sploh nima smisla ubadati, saj se lahko poda le pavšalen odgovor na osnovi podatkov za katere sploh ni nujno, da res držijo! V takih primerih se praviloma, če ...prikaži več prej ni napisano črno na belem, zelo rado pozabi kje vse so kateremu od otrok v preteklosti starši že finančno pomagali, npr. reševati stanovanjski problem...

  • Smacky77 13:48 26.avgust 2023.

    Kaj pa če se vsa dediščina in premoženje zapiše v pogodbo o preživljanju enemu dediču, kaj je potem nujni delež drugega dediča?

  • Avatar karjola
    karjola 12:28 26.avgust 2023.

    Alora, velja oporoka ki je overjena pri notarju. Tako da ko umre tisti ki je oporoko napisal v prid samo enemu se drugi lahko obriše pod nosom.