Slovenija
24 ogledov

Bratuškova bo položila karte na mizo

Alenka Bratušek Saša Despot
Zvišanje DDV še ni gotovo. Krizni davek naj bi bil uveden na vse prejemke, tudi na pokojnine.

Zveza svobodnih sindikatov se ne more strinjati z dvigom DDV, ker bo to se bolj zadušilo gospodarstvo. Dušan Semolič je povedal, da so jim predstavili program, ki smo ga mediji že objavljali v ponedeljek, z nekaterimi podrobnostmi glede kriznega davka. Kljub temu, pravi Semolič, Bratuškova ni dala jasno vedeti, ali bo slo za davek na plače, na premoženje ali kaj drugega. ZZZS tudi pravi, da je krizni davek nesprejemljiv in nerealen. Vsi ukrepi na splošno bodo po oceni ZSSS zadušili potrošnjo in gospodarsko rast.

Po seji sicer ni povsem jasno, ali bo DDV uveden, ali ne in kakšen bo krizni davek.

Krizni davek na vse prejemke

Minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik pravi, da bo krizni davek zajemal vse dohodke, za DDV pa je dejal, da je že v ZUJF-u tako ali tako predviden dvig DDV v primeru povišanja primanjkljaja z letom 2014.

Na vprašanje, ali bo krizni davek uveden tudi na pokojnine, je Stepišnik odgovoril, "ja, na vse prejemke".

„Sploh ne vedo, kaj bi obdavčili“

V ZZZS pravijo, da so dobili občutek, da vlada sploh ne ve, kaj bi rada obdavčila s kriznim davkom, nekaj časa naj bi govorili o neto plači, bruto plači, nazadnje pa o vseh dohodkih.

"Za nadaljevanje pogajanj z ministrom Virantom je danes pomemben trenutek - namreč, vlada se se ni začela pogajati, se vedno ni kompromisnih predlogov. Mi bomo seveda zahtevali, da se krizni davek upošteva pri pogajanjih, saj to realno pomeni znižanje plač. Bojim se, da se bolj oddaljujemo kot pa približujemo," je dejal predsednik SVIZ Branimir Štrukelj.

In dodal, če vlada danes popoldne ne bo pokazala neke geste, se začela pogajati, "ne izključujemo nobenega scenarija."

Zlasti spodnji dvig DDV naj bi na vladi ponovno preučili, zgornjega pa bi dvignili 1.1.2014, saj je to uvedla že prejšnja vlada skozi ZUJF v primeru zvišanja primanjkljaja nad 3 odstotke.

Komentarjev 12
  • Scott 17:47 10.maj 2013.

    Pa lukšiću in ćženi odvzeti kliniko v Avstraliji, pardon v Mozirju(Slovenija)!

  • Scott 20:23 08.maj 2013.

    Odslej na mize polaga le še karte?

  • ac-dc 17:08 08.maj 2013.

    Kam se ji pa tako mudi?