Slovenija
19 ogledov

Vse bolj verjetne volitve v jeseni

Alenka Bratušek Borut Pahor
1/4
Saša Despot
Kako naprej, bo znano po sestanku koalicije. Neuradno naj bi do njega prišlo v soboto. Vse bolj se zdi, da bodo volitve jeseni.
Premierka Alenka Bratušek je danes izstopila iz stranke Pozitivna Slovenija, odstopno izjavo je že poslala.
 
Iz stranke so danes izstopili še Jani Möderndorfer, Jerko Čehovin, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Darko Jazbec, Saša Kos, Jožef Kunič, Mitja Meršol, Alenka Pavlič, Peter Vilfan in Jože Velikonja. Iz članstva sta danes izstopila tudi ministra Metod Dragonja in Roman Jakič ter državna sekretarja Jernej Pavlič in Matija Sevšek, pred tem pa državna sekretarka Tamara Vonta in poslanec Dragan Bosnić.


Nekateri poslanci poslanske skupine PS so že napovedali odhod k neodvisnim oziroma nepovezanim poslancem. Pričakovati pa je tudi začetek postopkov za ustanovitev nove poslanske skupine, čemur bi lahko sledila tudi ustanovitev nove stranke.

Kot določa poslovnik, lahko poslanci, ki so bili izvoljeni z istoimenskih list, ustanovijo novo poslansko skupino, če se politična stranka razdeli na dve ali več novih političnih strank, če se iz dela članstva te stranke ustanovi nova politična stranka, ali če razpade koalicija političnih strank, ki so vložile skupne istoimenske liste. Nova poslanska skupina se lahko ustanovi, če šteje najmanj tri člane.

Na volitve, vendar kdaj?

Po srečanju s predsednikom države Borutom Pahorjem je premierka Alenka Bratušek dejala, da stoji za izjavo, da brez podpore ne more voditi vlade. "Predčasne volitve v Sloveniji so dejstvo," je dejala. Dodala je, da je pripravljena v trenutku odstopiti, če obstaja možnost, da se volitve izvedejo pred poletjem. 

Predsednik Pahor ji je v pogovoru dejal, da se v nastalih razmerah zavzema za predčasne volitve, zato se bo odpovedal imenovanju novega mandatarja in v kolikor bodo drugi sledili njegovemu zgledu, so volitve možne poleti. Pahor je v izjavi poudaril, da je odgovornost glede vlade najprej in predvsem njena. Da bi bile volitve še pred poletjem, se morajo možnosti imenovanja novega mandatarja odpovedati vsi poslanci. 

Zoran Janković današnjega obiska Bratuškove pri Pahorju in njene odstopne izjave iz PS še ni komentiral. Včeraj je po sestanku sveta stranke zagotovil, da ga ne bo v vladi in je ne želi rušiti, Bratuškovo pa pozval, naj ostane premierka. Poslanci PS, ki so zvesti Jankoviću, bi lahko predlagali novega mandatarja, a bi za njegovo potrditev v DZ potrebovali 46 glasov. Četudi ne bi dobili dovolj podpore, bi na ta način lahko zavlekli predčasne volitve do jeseni.

Hitenje ni na mestu!

Glede na to, da je premierka pripravljena odstopiti, če se vsi odrečejo možnosti predlaganja novega mandatarja, bi bile volitve možne že zelo zgodaj poleti. A bi to moralo nedvoumno storiti tudi več kot 80 poslancev, poudarja pravnik Miro Cerar. Kako do tega, nimamo prakse. Prav tako po njegovih besedah skrajševanje postopkov ni nekaj, kar si lahko le na hitro zamislimo in izvedemo. "To je seveda ustavnopravni vidik, ki ga je treba preveriti s kompetentnimi ustavnopravnimi strokovnjaki," je poudaril Cerar. Če bo konsenz med njimi, bodo po njegovem mnenju tudi povedali, kako to izpeljati.

Ob tem je Cerar izpostavil še politično dimenzijo hitre izvedbe volitev, pred katerimi je potreben zadosten čas za kampanjo. Cerar ob tem spomni, da bomo imeli maja volitve v Evropski parlament, takoj zatem referendum o arhivski noveli. Če bi imeli še državnozborske volitve pred poletjem, se po Cerarjevih besedah zastavlja vprašanje, kako bo mogoče v tako kratkem času izpeljati volilno kampanjo, ki bi bila korektna in legitimna osnova za izvedbo tako pomembnih volitev. Rokohitrstvo ni na mestu, je ocenil.

Vsi postopki pa so, kot je še poudaril pravnik, najprej odgovornost predsednika države, predsednika parlamenta in predsednice vlade. Predsednik države bo imel v rokah datum, kdaj bo razpustil parlament.

Stranke o času volitev

Bratuškova se bo o nadaljnjih korakih uskladila s koalicijskimi partnerji. Na potezi so tako v Desus, SD in DL. Iz Državljanske liste so danes sporočili, da se zavzemajo za volitve v najkrajšem možnem času. "Obdobje politične krize mora biti čim krajše in država mora čim prej dobiti operativno vlado s polnimi pooblastili. Ne moremo in ne smemo si privoščiti, da bi zaradi novonastalih političnih razmer trpeli projekti, programi in reforme, ki so nujne za Slovenijo, če želimo čim prej iz prijema finančne krize," so sporočili iz DL. Stranka podpira možnost, da bi bile volitve konec junija ali v začetku julija.
 

Prvak SD Igor Lukšič se zavzema za čim širši konsenz strank, po možnosti z opozicijo, glede projektov, ki jih je treba v korist ljudi in države izpeljati do predčasnih volitev. Te naj bodo v času, ko bodo ljudje lahko odločali in bomo dobili vlado, ki bo vzdržala cel mandat, je dejal. Zatrdil je še, da ministri SD ne bodo bežali s pogorišča.

Po Lukšičevem mnenju je treba po kongresu PS umiriti žogo in ljudem povedati, da je to del parlamentarne demokracije. Koalicije ni več, pravi Lukšič, ostala je vlada in partnerji v njej. Zdaj je treba po njegovem mnenju ugotoviti, kaj od tega je ostalo v DZ. Če ima DZ ustrezno večino, da bi nujne zakone še sprejel, ima smisel vztrajati do septembra, je ocenil.

Komentarjev 28
  • Žurnalček 08:58 30.april 2014.

    Vsakemu Slovencu int. geslo in poslancev ne rabimo , ker lahko vsak zakon potrdimo ali zavržemo iz postelje, kakor tudi izvedemo volitve vsak drugi dan brez stroškov !

  • Žurnalček 08:50 30.april 2014.

    10.000 Slovencev in državljanov ima samo to srečo , da nisem ustanovil svojo stranko ! Sušil bi se vi men ob cesti od MB do KP !

  • Žurnalček 08:42 30.april 2014.

    Slovenci ! Kdo je lahko vaš prijatelj ? Človek , ki vam piha na dušo in govori , veš saj ni tolk hudo , prodala bova tvojo bajto , poravnala najine pufe , kar pa ostane , če ...prikaži veče kaj , si boš pa na banko položu . Človek , ki vam predlaga , da začnete končno delat drugače kot do sedaj , saj z dosedanjim delom ni bilo nič , vam točno pove kaj vam bo pomagal narediti, da vam ne bo potrebno prodati vaše bajte in da vas bo rešili KLOŠARSTVA .