Slovenija
19 ogledov

Bratuškova dobila sezname zaposlenih

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Ministrstva so premierki Alenki Bratušek do roka odgovorila na dopis, v katerem je med drugim zahtevala poimenski seznam na novo zaposlenih v letošnjem letu z navedbo razlogov za zaposlitev ter finančno stanje na ministrstvih, so potrdili na vladnem uradu za komuniciranje.

Po navedbah Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) gradiva vsebujejo celovite informacije o stanju na ministrstvih ter ključne vsebinske poudarke in bodo podlaga za delo vlade ter pripravo programskih dokumentov in ukrepov. Pojasnili so tudi, da gre za gradiva, ki so bila pripravljena za Bratuškovo zato, da se seznani s stanjem na ministrstvih, zato samih gradiv niso posredovali.

Navedli so zgolj, da poročila vključujejo pregled stanja na področju financ in črpanja evropskih sredstev, program dela, pregled programskih prioritet in ciljev v letošnjem letu po posameznih vsebinskih sklopih ter pregled na področju kadrovskih zadev in realiziranih zaposlitev v letošnjem letu.

Glede zahtev poimenskega seznama na novo zaposlenih je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar že pojasnila, da to sicer ni sporno, a je ob tem opozorila na vprašanje, kaj bo vlada z omejenim seznamom počela. Zbiranje takšnih podatkov lahko namreč služi tudi za obračun s kadri, ki jih je nastavila prejšnja vlada, je poudarila in dodala, da je to "bojazen, vendar to ni več stvar prava, ampak stvar politične morale".

Po njenih besedah pa so vsi podatki o tem, kdaj na ministrstvu je bil kdo zaposlen, na kakšno delovno mesto, za kakšno plačo in pod kakšnimi pogoji, informacije javnega značaja, te podatke pa da lahko poleg predsednice vlade dobijo tudi novinarji. Seznam je lahko tudi javno objavljen, je nedavno še pojasnila Pirc Musarjeva.

Podoben seznam, kot ga je zahtevala Bratuškova, je sicer že stalnica ob menjavah vlad. Tako je vlada Janeza Janše ob prevzemu oblasti v začetku leta 2012 zahtevala seznam vseh zaposlenih na ministrstvih v času vlade Boruta Pahorja, slednja pa seznam vseh zaposlenih na ministrstvih v času njene predhodnice.

Bratuškova je nove ministrice in ministre za posredovanje informacij zaprosila 26. marca, odgovoriti pa so ji morali do 10. aprila, so še pojasnili na Ukomu.

Komentarjev 3
  • dragec 09:50 12.april 2013.

    res je, nič se ne bo zgodilo. vsaka nova oblast privleče svoj kader in ga porine v to ubogo javno upravo

  • pravaresnica123 07:12 12.april 2013.

    Zdaj pa nagnat vse desno neupravičeno na silo in hudobo zaposlene. In tile bi se šli varčevanje.zic@tole ti povem, in to kot moški. Doma si sigurno prava copata, ker, samo tako anonimno s upaš pa bit ...prikaži več grozni moški šovinist. Sram te je lahko. Si pa ubog po umu, pa sam nič kriv. Starševska vzgoja pač!!!

  • zic 21:42 11.april 2013.

    tole je pa mlatenje prazne slame...pa mislite, da se bo kaj zgodilo????? z brezveznimi stvarmi se šivilja ubada....baba a razumeš, da državi zmankuje denarja