Slovenija
16 ogledov

Bratuškova, Fajonova, Erjavec in Potočnik

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Vlada naj bi po nekaterih neuradnih informacijah v četrtek najverjetneje potrdila predlog štirih kandidatov za evropskega komisarja.

Na listi naj bi bila premierka v odhodu Alenka Bratušek, evropska poslanka Tanja Fajon, prvak DeSUS Karl Erjavec in na predlog SMC dosedanji komisar Janez Potočnik, poroča STA.

Da bo odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek do konca tedna skušala doseči konsenz glede imena oziroma liste kandidatov za evropskega komisarja, so še popoldan napovedali v njenem kabinetu.

Pravijo pa, da nimajo kaj dodati k namigom, da si bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kot kandidatko želi prav Bratuškovo. "Pomembno je, da v Bruselj pošljemo ime, ki lahko kompetentno opravlja nalogo komisarja in ki bo Sloveniji zagotovilo pomembno komisarsko mesto," pravijo v kabinetu predsednice vlade.

Doslej so znani predlogi za komisarske kandidate iz 23 držav. Poleg Slovenije jih še niso posredovale Italija, Nizozemska, Romunija in Belgija. Čas se izteka, članice morajo predloge posredovati do konca meseca, torej do četrtka.

Če žensk ne bo dovolj, bo parlament ekipo zavrnil

Če med kandidati ne bo dovolj žensk, bo moral Juncker nekatere predloge zavrniti. Evropski parlament je namreč že napovedal, da komisarske ekipe ne bo potrdil, če v njej ne bo vsaj toliko žensk kot v sedanji, torej devet.

Doslej je med predlaganimi imeni premalo žensk. Po neuradnih podatkih naj bi jih predlagale le tri države: Češka Vero Jourovo, Bolgarija Kristalino Georgievo in Švedska Cecilio Malmström.

Nič ni narobe, če je kandidatov več

V Bruslju ob tem znova izpostavljajo, da lahko članice predlagajo več kandidatov ali kandidatk, kot je to storil tedanji luksemburški premier Juncker v času oblikovanja ekipe Romana Prodija, in končno izbiro prepustijo predsedniku komisije.

Stranke še neusklajene

Tako odhajajoča vlada sama, kot ostale politične stranke so še povsem neusklajene glede tega, koga predlagati za novega slovenskega komisarja. Zato v vladnem kabinetu zagotavljajo, da bo Bratuškova o tem še opravila pogovore. V Stranki Mira Cerarja (SMC); zmagovalki predčasnih parlamentarnih volitev, so v torek odhajajoči vladi predlagali naj kot edinega kandidata za komisarja predlaga dosedanjega komisarja Janeza Potočnika.

 

Komentarjev 12
  • Johan Spohan 21:30 30.julij 2014.

    Svinje se prerivajo okrog polnega korita

  • Tupamaros 17:07 30.julij 2014.

    www.facebook.com/photo.php?fbid=523661924400150&set=a.123984564367890.15988.100002690421665&type=1&theater

  • Tupamaros 16:29 30.julij 2014.

    Ni važno kaj znaš, kakšne sposobnosti imaš. Važno je da si baba. Ta EU mora propasti. Sicer ,kar se tiče AB naj kar gre, vsaj doma ne bo škode delala.