Slovenija
16 ogledov

Bratuškova in Erjavec na sestanku

Karel Erjavec s telefonom Boštjan Tacol
Začasna vodja PS Alenka Bratušek in prvak DeSUS Karl Erjavec sta se pogovarjala o konkretnih projektih morebitne projektne vlade. Bratuškova je pogovor ocenila kot konstruktiven, Erjavec pa kot prvi korak za to, da se pogovori začnejo še pri ostalih strankah.

V. d. predsednica Alenka Bratušek je pojasnila, da so se pogovarjali o konkretnih projektih, ki bi jih projektna vlada mora izpeljati. Po njenih besedah mnenju delijo tudi mnenje, da se lahko dogovorijo, kdaj bi bile v tem primeru predčasne volitve, ali bi bile skupaj z evropskimi ali pa lokalnimi volitvami prihodnje leto. To je potrdil tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Začasna vodja PS sicer ne želi govoriti o projektih, ki bi bili ključni za tako vlado, saj da so se dogovorili, da teh podrobnosti ne razkrivajo, dokler se ne bodo dogovorili. Je pa naštela, da je cilj takoj začeti z velikimi infrastrukturnimi projekti, zaključiti pogajanja o finančni perspektivi, se dogovoriti, kako rešiti težave v bankah, pri čemer bi se po njenem mnenju lahko zelo hitro poenotili.

DL, SLS in DeSUS so sicer kot pogoj za vstop v vlado s PS navedle odstop Zorana Jankovića z vrha stranke. Vendar Bratuškova pravi, da vsem partnerjem, ki pridejo na pogovor, pojasni, da ima polna pooblastila za vodenje stranke, skladno s sklepi sveta stranke. "Toda očitno tudi ti sklepi nekaj štejejo," je dejala. Sicer ni želela oceniti, ali DeSUS sprejema "zamrznitev" funkcije Jankovića v stranki. DeSUS je tudi seznanila, da PS lahko dobi predsednika ali predsednico samo na kongresu.

Erjavec predstavil svoja stališča

Erjavec pa je na vprašanje, ali so se danes pogovarjali tudi o "želji" DeSUS po umiku ljubljanskega župana Jankovića, ki ima trenutno zamrznjen status predsednika PS, odgovoril, da je danes predstavil stališče DeSUS, ki so ga "vzeli na znanje".

Bratuškova težko ocenjuje, pravi, kako blizu novi vladi smo, vendar upa, da čim bližje. "To politično krizo je namreč treba rešiti takoj," je prepričana.

Kot je po srečanju pojasnil Erjavec, so danes izmenjali mnenja glede možnosti za razrešitev politične krize. "Nekako vidimo, da bi bilo mogoče s skupnimi močmi in s sodelovanjem še nekaterih strank v parlamentu najti izhod iz te politične blokade," pravi Erjavec.

Po njegovih besedah so se dogovorili, da bi na naslednji sestanek povabili še ostale parlamentarne stranke in "pogledali, kakšne so možnosti, da bi to politično krizo razrešili, glede na to da predsednik vlade vztraja pri tem, da bo vodil vlado, ker smatra, da ima ta polna pooblastila, ne glede na to koliko ministrov bi še sodelovalo v njej".

Po Erjavčevih besedah je bil danes narejen prvi korak za to, da se ti pogovori pri ostalih parlamentarnih strankah začnejo. "Bomo pa videli, kakšni bodo rezultati na koncu, ko se bomo vse ostale parlamentarne stranke sestale," pravi.

Tudi Erjavec je pojasnil, da so se danes pogovarjali o projektih, ki bi jih morebitna nova vlada izpeljala do predčasnih volitev. Prvak DeSUS namreč ne verjame, da bi takšna projektna vlada ostala in vztrajala do konca mandata.

Komentarjev 7
  • Pepe1 05:16 29.januar 2013.

    tudi lukšiča bi bilo treba vprašati za zdravje,če jebilaBratuškova izvoljena potem naj se pogovarja da rešimo krizo a pa naj gre,do sedaj sem volil SD odkar je pa lukšič na čelu bom pa dobro premislil kaj om obkrožil,tu di kolegi ...prikaži več ki smo zmaraj skupaj volili SD bodo sedaj dobro premislili

  • ennanova 22:08 28.januar 2013.

    Kako pridobiti volilceNajvečje deleže glasov so na dosedanjih volitvah praviloma požele neobstoječa stranka oz. lista, neobstoječ kandidat za predsednika republike in neobstoječ zakon o tej ali oni zadevi. Vedno več volilcev svoje (ne)glasove namenja izkazovanju nezaupanja v vladarje. Manj ...prikaži več ljudje zaupajo svojim 'izbrancem', manj naklonjenosti jim (kljub temu) izbrani vladarji vračajo.http://za-misli.si/kolumne/gregor-hrovatin/758-kako-pridobiti-volilce-kako-pridobiti-volilce

  • Kranjica 20:52 28.januar 2013.

    Kot je videti, ne Virant, ampak Bratuškova in Erjavec. Še bolj bolno!