Slovenija
34 ogledov

Bratuškova nadaljuje vlagateljsko ofenzivo

Alenka Bratušek Saša Despot
Premierka danes in jutri v Parizu, kjer bo nadaljevala vlagateljsko ofenzivo, ki jo je začela v Düsseldorfu.

Glavni del obiska Alenke Bratušek bo v sredo, ko se bo sestala s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom in udeležila investicijske konference. Spremljala jo bosta finančni in zunanji minister.

Premierka bo obisk začela danes popoldne, ko jo čaka sprejem z vojaškimi častmi pred Hôtel national des Invalides, eno od osrednjih pariških znamenitosti, kompleksom pretežno vojaških muzejev in obeležij, kjer domuje tudi Napoleonova grobnica. Drevi pa se bo sestala s predstavniki slovenske skupnosti v Parizu.

Odlično kot še nikoli

Že tretji slovensko-francoski obisk na najvišji ravni v tem letu sodi v sklop sodelovanja v okviru strateškega partnerstva, ki sta ga tedanji slovenski premier Borut Pahor in takratni francoski predsednik Nicolas Sarkozy podpisala marca predlani.

Odnosi med državama so po navedbah slovenskih virov "tako odlični kot še nikoli", partnerstvo je "intenzivno razvejano". O tem pričajo aprilski obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Parizu, julijski obisk Hollanda v Sloveniji in tokratni obisk Bratuškove, pa tudi niz dvostranskih ministrskih srečanj v minulem letu.

Predstavljala bo možnosti

Osrednji namen obiska premierke v Parizu je predstavitev priložnosti za vlagatelje, predvsem v okviru slovenskega načrta privatizacije. To je predsednica vlade konec novembra storila na investicijski konferenci v nemškem Düsseldorfu, po Parizu pa bo investicijski "roadshow" nadaljevala v Milanu in Moskvi.

Potem ko je Hollande ob julijskem obisku poudaril, da Francijo zanimajo nadaljnja vlaganja v Sloveniji, je francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier v nedavnem pogovoru z STA izpostavil bančni sektor, sicer pa je omenil tudi živilskopredelovani sektor, avtomobilsko industrijo, infrastrukturo, energetski sektor ter hotelirstvo in turizem.

Komentarjev 1
  • ennanova 16:28 03.december 2013.

    Stanje v vrsti ali bojno poljeV naši državi poleg precej obsežnega nepisanega ljudskega pravilnika velja na stotine zakonov, na tisoče popravkov ter na desettisoče aktov, odločb in pravilnikov. A kljub temu obstaja kup okoliščin, ki lahko povzročijo hudo kri, ...prikaži več pa niso nikjer niti omenjene. Mnoge so povezane z vrstami …http://za-misli.si/kolumne/gregor-hrovatin/1309-stanje-v-vrsti-ali-bojno-polje