Slovenija
18 ogledov

Bratuškova naj terja odškodnino od Viranta

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je premierki Alenki Bratušek in pravobranilstvu podal pobudo za vložitev odškodninskega zahtevka zoper ministra Gregorja Viranta.

Odškodninski zahtevek so predlagali zaradi izplačila  tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

Vrhovno sodišče je konec septembra potrdilo sodbo višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je odločilo, da mora država državnim uradnikom za obdobje od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

V Fidesu so po odločitvi sodišča povedali, da je za višino vsote, ki jo država dolguje javnim uslužbencem, neposredno odgovoren minister za notranje zadeve Gregor Virant. Pojasnili so, da ni spoštoval jasne, logične in pravnomočne sodbe višjega delovnega in socialnega sodišča glede izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

Obresti za sedem milijonov

Nespoštovanje pravnomočne odločitve omenjenega sodišča je povzročilo, da bo treba iz javnih sredstev plačati javnim uslužbencem še zamudne obresti za čas od marca 2013 dalje, so takrat pojasnili v sindikatu. Virant je takrat napovedal, da bodo tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij za nazaj izplačali vsem javnim uslužbencem, kar bo državo stalo do 170 milijonov evrov. Zamudne obresti pa bodo po oceni sindikata zahtevale še dodatnih sedem milijonov evrov.

Kuštrin je na današnji novinarski konferenci povedal, da bodo glede izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij počakali na vladne predloge. Pri tem je opozoril, da ne bodo pristajali na kupčije, s katerimi bi izplačilo nesorazmerij dobili in jih nato morali vrniti skozi znižanje plač.

Komentarjev 5
  • privat 08:26 14.oktober 2013.

    bojan dragi...pošteno bi bilo da dohtorji zdravite in delate tako kakor mi delamo že celo življenje!! Ustvarjamo Slovenijo!! Vi pa delate samo sebi neka nebesa ,ki jih po izračunu nemorete dobiti...Koliko vašega dela je uloženo v strukturo(paciente) bi mi morali ...prikaži veči oditi v penzijo že v 40 letih svojih življenj!! Vaš učinek je ubijajoč ,pacienti Vam umirajo kot otroci in celo v čakalnicam....Počakajmo pa boš tudi ti prepričan kaj ste naredili z strukturo ,saj ta račun pride z veliko zakasnitvijo...!! kakor jaz vidim je sruktura kronično preutrujena,obrabljena,bolana..itd..!! Vaša naloga je bila zdraviti to strukturo , niste se pa pokazali niti kot predstavniki laikov zdravstva! razumem politike da jih ta zadeva ne zanima ,ker njih resnično nič ne zanima- le lasten žep.

  • Bojana Ozbolt 20:47 10.oktober 2013.

    naj raje ZZZS plača kar se naredi in ne neke plane, zato so tudi čakalne dobe, NE SAMO PO ZDRAVNIKIH UDARJAT, NAD NJIMI STOJI PRESVETI FAKIN , ker toliko da in nič več.POŠTENO BI BILO PLAČILO PO DELU IN ...prikaži več TAKRAT NE BI BILO ČAKALNIH VRST IN NITI NE RAZNIH GOLJUFIJ.

  • privat 20:42 10.oktober 2013.

    moram še napisat..lepo je ko ena mafija udari po drugi.!!! >Le kaj to pomeni??