Slovenija
41 ogledov

Bratuškova ne kliče trojke

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
Osrednja točka izredne seje državnega zbora so proračunski dokumenti za prihodnji dve leti. Premierka Alenka Bratušek bo na sprejem proračuna za leto 2014 vezala zaupnico.

"Proračun je najpomembnejši dokument vsake države, zato sem se odločila, da zaupnico, ki sem jo obljubila na začetku mandata, vežem na njegov sprejem," je pojasnila Bratuškova. Ob tem je izrazila pričakovanje, da bo zaupnica izglasovana, "saj si Slovenija zasluži stabilno vlado, ki bo državo peljala naprej".

Opozorila je, da so v sedanjih razmerah "morebitna alternativa sedanji stabilni vladi le predčasne volitve z vsemi posledicami, ki bi jih te prinesle". Slovenija v predvolilnem času in tudi še nekaj mesecev po volitvah ne bi imela operativne vlade s polnimi pooblastili in ni si težko predstavljati, kaj bi to pomenilo za državo v hudih javnofinančnih težavah, ki za normalno funkcioniranje še vedno potrebuje precejšnje zadolževanje na tujih finančnih trgih.

"Preobrat, ki ga bomo izpeljali z lastnimi močmi in brez diktatov iz tujine, je mogoč le s politično trdno in kredibilno vlado," je poudarila premierka. Z njim ne kličemo trojke, je poudarila.

Zavrnila očitke, da znajo samo dvigovati davke

Sicer pa je med drugim zavrnila nekatere očitke, da zna ta vlada samo dvigovati davke, nič pa ne stori za gospodarsko rast oz. jo z davčnimi obremenitvami še zmanjšuje. To dokazljivo ne drži, je dejala in dodala, da je večina doslej sprejetih ukrepov tako ali drugače povezana s spodbujanjem gospodarske rasti.
Sicer pa nekateri podatki po njenih besedah že vlivajo vsaj zmerni optimizem. Padanje gospodarske aktivnosti se je upočasnilo, zmanjšalo se je tudi število brezposelnih, čeprav je še vedno previsoko. V času od prevzema mandata se je število javnih uslužbencev zmanjšalo za 0,8 odstotka. Cilj je sicer bil zmanjšanje za cel odstotek, a tudi tega bodo dosegli, je zatrdila.

"Razvoja nismo žrtvovali dolgovom, investicije niso upočasnjene, pri reševanju bank čakamo le še na rezultate stresnih testov," je delo vlade v času od prevzema mandata spomladi povzela Bratuškova. To je tudi prva vlada, ki se je resno lotila problema sive ekonomije, je dodala in ocenila, da so "naredili več, kot je bilo v naših močeh, in več, kot so mnogi pričakovali od nas".

Virant zadovoljen z obljubo premierke

Premierka se je srečala tudi s poslansko skupino DL in njenemu vodstvo zagotovila, da je z dvigovanjem davkov in uvajanjem novih konec. Minister Gregor Virant je po koncu sestanka dejal, da bo vlada proračun uravnoteževeala z ukrepi na odhodkovni strani proračuna. Za kakšen morebiten nov davek ali dodatno poviševanje davkov pa DL ne bo več prispevala svojih glasov. "DL bi proračun raje kot z dvigovanjem davkov uravnoteževala na izdatkovni strani," je ponovil in dodal, da so pri tem morali sprejemati kompromise.

Komentarjev 6
  • mia 07:34 12.november 2013.

    davek na vodilne položaje, davek na nad povprečne plače, davek na funkcionarje, davek na županske in predsedniške plače........

  • Scott 02:04 12.november 2013.

    Smrt fašizmu-slabo gre narodu!

  • Scott 02:04 12.november 2013.

    Ona misli, da; en davek na dan odžene trojko stran.?Niti križanke ne zna rešiti, bo pa državo.?Hahaha...ahahaha...