Slovenija
27 ogledov

DZ o Bratuškovi predvidoma v četrtek

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so  Anže Petkovšek
Alenka Bratušek je o odstopu s položaja predsednice vlade danes obvestila predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika državnega zbora (DZ) Janka Vebra. DZ o odstopu predvidoma v četrtek.

Bratuškova - odstopna izjava | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Če res vsi mislijo, kar govorijo, gremo na volitve pred poletjem. A. B.," tako je zjutraj na twitterju zapisala premierka v odstopu Alenka Bratušek in pripela še odstopno izjavo, ki jo je poslala predsedniku države Borutu Pahorju.

Posle opravlja do prihoda nove

DZ se bo z odstopom premierke Alenke Bratušek seznanil predvidoma v četrtek. Pred tem nameravajo v DZ izpeljati tudi postopke glede organizacije dela DZ po spremembah v poslanskih skupinah, je danes pojasnil predsednik DZ Janko Veber. Veber je pojasnil, da je danes tudi uradno obvestil Janija Moöderndorferja, da poslanci, ki so izstopili iz PS in ustanavljajo novo poslansko skupino, tudi izpolnjujejo pogoje za njeno ustanovitev. Pričakuje, da ga bodo obvestili tudi o tem, kdo bo njen vodja.

O rokih za predčasne volitve bo v sredo posvet pri predsedniku republike Borutu Pahorju; posvetoval se bo z ustavnimi pravniki. Predsednik zanima njihovo mnenje, ali in v kolikšni meri na razpis in izvedbo predčasnih volitev vplivajo šolske in parlamentarne počitnice. Zanima ga tudi ustavna dopustnost skrajševanja 30-dnevnega roka, v katerem državnemu zboru lahko predlaga kandidata za predsednika vlade.

Pahor je napovedal, da se bo predvidoma v četrtek ločeno srečal z vsemi vodjami poslanskih skupin v DZ, da bi se pogovorili o njihovih pogledih glede primernosti datuma za razpis predčasnih volitev. 

Kdaj na volitve

Za zdaj nihče ni napovedal, da bo predlagal novega mandatarja, a glede datuma volitev so mnenja – tudi pravnikov – različna. Za volitve denimo 22. junija, kar je Bratuškova omenila kot prvi možen datum, bi morali skrajšati 30-dnevni rok za razpustitev parlamenta, zato bi se več kot 80 poslancev moralo nedvoumno odreči predlaganju novega mandatarja.

Če se upošteva še 40-dnevni rok za izvedbo predčasnih volitev od dneva razpisa, se volitve ne morejo izvesti pred drugo polovico julija. Pri tem nekateri opozarjajo še na odločitev ustavnega sodišča o razpisu referenduma o arhivski noveli, po kateri datumi za glasovanje med dopusti državljanov niso primerni.

Komentarjev 6
  • Scott 23:14 05.maj 2014.

    Le kaj na to poreče predsednik Pahor?So what, krucifiks ali danes je fantastičen dan?

  • smejka 19:47 05.maj 2014.

    Pa vsi so isti,le da nam prodajajo zgodbice,od katerih dobro živijo!

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 17:53 05.maj 2014.

    Človek lahko toliko razume,koliko je sposoben.Tebi to ne gre najbolje.