Slovenija
8 ogledov

Bratuškova po odstopu v Pariz

Slovenija 21.10.2013 Alenka Bratusek, z vprasanji poslank in poslancev predsedni Saša Despot
Premierka v odstopu se bo v spremstvu gospodarskega ministra in vodje slovenske diplomacije v ponedeljek in torek mudila v Parizu, kjer bosta potekala redni ministrski svet in forum Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Predsednica vlade se bo v ponedeljek, ko naj bi sicer predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika DZ Janka Vebra obvestila o odstopu s funkcije, najprej na kratko srečala z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio, nato pa bo nastopila na uvodu v letošnji forum OECD, ki bo potekal še v torek.

Posvečen bo iskanju rešitev za to, da bo gospodarski razvoj vodil v bolj vključujočo družbo, teme pa so tudi ustvarjanje kakovostnih delovnih mest, krepitev zaupanja državljanov v ekonomske politike in vidiki človekovega razvoja, ki presegajo gole številke o gospodarski rasti.

Bratuškova bo skupaj z Gurrio in predsednikom sveta gospodarskih svetovalcev ameriškega predsednika Baracka Obame Jamesom Furmanom tudi uvodna govornica na srečanju.

Slovenija ena od podpredsedujočih držav

Slovenska delegacija na čelu s premierko in obema ministroma se bo nato sestala z vodstvom OECD, na sestanku pa bodo po napovedih predstavljene zadnje ugotovitve organizacije o razmerah v Sloveniji in priporočila za nadaljnje ukrepanje.

V torek bo namreč organizacija, ki je Slovenijo v svoje vrste sprejela poleti 2010, predstavila posodobljene gospodarske napovedi za 34 držav, ki sestavljajo ta klub večinoma razvitih gospodarstev, in pa tudi ostale velike svetovne nacionalne ekonomije.

Ministrskemu zasedanju predseduje Japonska, podpredsedujoči državi pa sta Slovenija in Velika Britanija.

Bo OECD popravil napoved?

OECD je v zadnji napovedi novembra lani Sloveniji za letos napovedoval še 0,9-odstotni upad bruto domačega proizvoda (BDP), za 2015 pa 0,3-odstotno rast. Glede na to, da so domače in mednarodne ustanove v vmesnem času občutno izboljšale gospodarske obete za našo državo in ji za letos napovedale krepitev BDP, je pričakovati, da bo tudi napoved OECD popravljena navzgor.

Ob tem gre najverjetneje pričakovati ponovitev podobnih priporočil Sloveniji kot v preteklosti, ko gre za nadaljevanje konsolidacije javnih financ, privatizacijo, razdolževanje gospodarstva, nadaljnjo ureditev razmer v bančnem sektorju in izvedbo nujnih strukturnih reform. Letošnje poročilo OECD bo za članice predstavilo tudi napoved dolgoročnega gospodarskega scenarija do leta 2060.

Komentarjev 7
  • dd 19:13 04.maj 2014.

    Neverjetno, kakšno delovno vnemo je sedaj dobila Bratuškova.

  • dragec 16:39 04.maj 2014.

    Tebi vladek niti bog ne bo pomagal

  • dragec 16:38 04.maj 2014.

    Ne bojte se za njegovo socialno varnost, on sije v teh 22 letih kar nagrabil. Piše knjige, ki so po kvaliteti podobne njegovem karakterju in primerni psihi. Vprašanje je samo, kako bo plačal te silne sodne stroške. Mirkec, predlagam, da ...prikaži več v Avstriji odpreš posebni žiro račun. Jodlarji ga imajo radi???'