Slovenija
10 ogledov

Bratuškova se pripravlja na vročo jesen

slovenska vlada, vlada, bratušek Saša Despot
Jeseni med večjimi projekti slovensko vlado čaka priprava rebalansa proračuna za prihodnje leto in proračuna za leto 2015.

"Zavedam se, da nas čaka najprej vroče poletje in potem še vroča jesen," je danes na Bledu dejala premierka Alenka Bratušek. Prvi izziv bo oblikovanje rebalansa proračuna za leto 2014 in proračuna za leto 2015, vlada pa je od ministrstev že zahtevala, da pripravijo ukrepe za doseganje omejitev. Potrebne spremembe zakonov morajo pripraviti do 9. avgusta in jih poslati vladi do 29. avgusta; do 23. avgusta naj bi že pripravili finančne načrte. Predloga proračuna bosta po napovedih pripravljena do 20. septembra in do 1. oktobra poslana Državnemu zboru v obravnavo. 

Z ukrepi za znižanje proračunskega primanjkljaja v prihodnjem letu bodo po napovedih iz začetka poletja najprej seznanjeni sindikati. Ti namreč ostro nasprotujejo novim posegom v plače javnih uslužbencev in drugim posegom v pravice delavcev. Vlada jim je sicer na zadnjem sestanku zagotovila, da novih rezov v plače ne bo, sindikati pa so napovedali, da ne bodo dopustili niti spremembe pri usklajevanju prejemkov iz proračuna in plač z inflacijo. 

"Rebalans je bil dojet zelo tehnično, tukaj se začenjajo problemi, ki kažejo razlike v pogledih, kam mora Slovenija," je izpostavil tudi Igor Lukšič, predsednik vladne stranke SD. Dodal je, da zanje proračun ni le stvar številk; v SD menijo, da se Slovenija ne sme lotevati reševanja proračunskega deficita v enem letu za ceno še večje brezposelnosti in padca gospodarske rasti.

Krizni davek namesto znižanja pokojnin

Še vedno je namreč mogoča uvedba kriznega davka na plače, ideja o njem je bila ob julijskem dvigu DDV le začasno zamrznjena. Vendar pa je predsednica vlade Alenka Bratušek konec junija dejala, da ni pozabljen in bo spet aktualen, če se z ministri ne bodo mogli dogovoriti za druge ukrepe zmanjševanja javne porabe. Kakšni ti bodo, še ni znano, vsaj ena stranka koalicije, Desus, pa bi raje kot na znižanje pokojnin pristala na krizni davek, kar je včeraj znova potrdil njihov generalni sekretar Branko Simonovič. V Desusu so sicer že večkrat poudarili, da ne bodo pristali na znižanje pokojnin. Predsednik stranke Desus Karl Erjavec je za STA dejal, da bo morala njihova stranka "preprečiti znižanje pokojnin" in da je to "težka bitka, ki jo mora Desus dobiti“

Opozicija napoveduje uro resnice

Letošnja jesen bo ura resnice za sedanjo Vlado RS, pa ocenjujejo v SLS. Pričakujejo, da se bodo "čez poletje v vladi vendarle streznili" in proračun pripravili v vzdržnih okvirih brez dramatičnega poglabljanja proračunske luknje. "SLS bo vztrajala s predlogi in pozivi Vladi RS, naj obrzda odhodkovni del proračuna, ki ga nerazumno krpa zgolj z novimi in novimi davki," poudarjajo.

Novim davkom ostro nasprotujejo tudi v opozicijski NSi. "Zavedamo se, da je državna blagajna prazna, a ne podpiramo poviševanja in izmišljanja novih davkov, ker mislimo, da bo to še slabše vplivalo na gospodarstvo," je izpostavila Ljudmila Novak, predsednica NSi. Če že, pa bi morale biti davčne obremenitve racionalne, vzdržne, pravične in enakomerne za vse. Tako recimo nasprotujejo predlagani obliki davka na nepremičnine z obdavčitvijo kmetijstva in podeželja. Pridružujejo se jim v SLS, kjer so prepričani, da slovensko gospodarstvo ob dvigu DDV ne bo zmoglo dodatnih davščin.

Komentarjev 41
  • privat 12:20 11.september 2013.

    Vse se še vedno krade...resnega pristopa ni do rešitve gospodarske ,socialne krize v državi!! Danes obstajajo koverte,kupnine,pritiski do takega dela ,ki ne vodi nikamor!o čem pa ta gospa primierka govori...meni ni jasno!! Čas za rešitev še ni podan iz političnih krogov!

  • ennanova 10:18 07.avgust 2013.

    Orodje za zmanjševanje odpada hrane v celotnem javnem sektorjuNe samo, da rezultati o količini odvržene hrane predstavljajo naš amoralen odnos do te osnovne dobrine, še več, zadnja kruta klimatološka dognanja nas vedno bolj opozarjajo,http://za-misli.si/kolumne/tomaz-pangersic/1108-orodje-za-zmanjsevanje-odpada-hrane-v-celotnem-javnem-sektorju

  • Oxxo 22:38 06.avgust 2013.

    mr.big - zdaj je bilo treba plačat še NEZAKONITO narodu odvzete eur + obresti... Torej JJ je res "CAR"... ON pa res "ZNA" .... N O T!!!