Slovenija
14 ogledov

Bratuškova se veseli Janševih predlogov

vrh koalicije Anže Petkovšek
Koalicija je enotna in podpira ukrepe, ki jih je pripravila vlada, je po današnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju dejala premierka Alenka Bratušek.

Program stabilnosti bo do četrtka oziroma najkasneje do petka še dopolnjen in pripravljen, je dodala. Ukrepe bodo predstavili po sprejemu na vladi. "Nas načrt je, da program stabilnosti predstavimo v sredo popoldan opoziciji, upamo, da se bodo odzvali, usklajujemo termin in lokacijo," je dejala Bratuškova. Premierka je tudi povedala, da so imeli poslanci več vprašanj in pobud, kar kaže, da jih stvari zanimajo in da so pripravljeni s konstruktivnimi predlogi določene stvari še izboljševati.

Premierka je ponovila, da je stanje v proračunu bistveno slabše, kot je bilo predvideno v sprejetem proračunu za letos, in da morajo biti temu primerno pripravljeni ukrepi.

"Dokument, o katerem smo danes govorili, je bil še osnutek. Do četrtka ali najkasneje petka bo dokument še dopolnjen in popravljen," je dejala.

Program ukrepov bodo v sredo predstavili socialnim partnerjem na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), za isti dan je predviden sestanek z opozicijo. Premierka je dejala, da bo program po seji ESS verjetno deležen še manjših popravkov, da pa bo smer programa takšna, kot so jo zastavili.

Lukšič in Erjavec optimistična

Enotnost koalicije je pozdravil prvak SD Igor Lukšič. "Visoka stopnja enotnosti koalicije je dobra popotnica k stabilizaciji Slovenije, in pomeni tudi pot k politični stabilnosti,“ je izjavil. Še prej pa zatrdil, da misli, da je „Slovenija na varni strani.“

"Ta vlada ni imela sto dni, ampak bo pravočasno sprejela ukrepe, tudi za v Bruselj,“ pa je bil optimističen minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Za stranko DeSUS pa je po njegovih besedah pomembno to, da ne bodo največje breme krize nosili upokojenci in da so danes uskladili stališča v zvezi s položajem upokojencev.

Žongliranje med odhodki in prihodki

Minister za finance Uroš Čufer je po današnjem usklajevanju dejal, da je šlo za zanimivo debato o tem, kako pripraviti program stabilnosti. Večina diskusije je bila o samem načinu fiskalne konsolidacije, torej koliko narediti na strani prihodkov in koliko na strani izdatkov. "Na srečo imamo ta luksuz, da se lahko še vedno sami odločamo, kako to narediti, na žalost pa imamo izbiro samo med težkimi odločitvami na eni in na drugi strani," je dejal.

Po Čuferjevih besedah bi bila optimalna struktura ukrepov dve tretjini na odhodkovni strani in ena tretjina na prihodkovni strani, a bodo dokončne številke predstavili po četrtkovi seji vlade.

Minister Gregor Virant je po vrhu poudaril, da je za njih pomembno, da so ukrepi na obeh straneh uravnoteženi, torej, "da ne gre samo za pobiranje davkov.“

Ob tem je posebej poudaril, da bo treba zelo okrepiti pobiranje davkov od tistih, ki so jih dolžni plačati in da so ti ukrepi dodaten motiv za izvajanje neusmiljenega boja proti gospodarskemu kriminalu in korupciji.

"Minister za finance je zelo kompleksno predstavil, kaj moramo storiti za uravnotežitev javnih financ," je po vrhu dejal vodja poslanske skupine PS  Jani Möderndorfer. Podrobnosti ni želel razkriti, saj bo vlada o ukrepih odločala v četrtek. Ali bo z ukrepi seznanjena opozicija, je odvisno od nje, je ob robu pogovorov še dejal. Kot kaže, je to odvisno od razpleta jutrišnje izredne seje državnega zbora, kjer bodo razpravljali o vpisu fiskalnega pravila.

Bratuškova se veseli Janševih predlogov

Ker Janeza Janše ni bilo na včerajšnjem sestanku vodij parlamentarnih strank, je Bratuškova „obljubila“, da ga bo danes poklicala. Kot pravi, Janša vztraja na seji o fiskalnem pravilu. Upa, da ji bodo v sredo razložili, kako bomo z uveljavitvijo fiskalnega pravila že leta 2015 obdržali plače, pokojnine, ... "Res bom vesela njihovih predlogov, kaj se da se narediti."

Komentarjev 1
  • Ferluci 07:16 07.maj 2013.

    Se veseli? Samo da ga zayebe, ne glede na posledice svoje nevednosti in nesposobnosti ... Klasična hinavka!