Slovenija
1928 ogledov

Bratuškova: Tega velikega problema ne smemo reševati z grožnjami

Alenka Bratušek Anže Petkovšek Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB.
Na posebni novinarski konferenci sta ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar spregovorila o težavah v prometu, zlasti tistih na primorski avtocesti zaradi prevozov tovornjakov v Luko Koper in iz nje.

"Kot minister za notranje zadeve, ki sem pristojen za red in varnost v državi, sem sklical sestanek zaradi problematike tovornega prometa in nepretočnosti prometa v Luki Koper. Med prazniki smo imeli izjemen zastoj od Luke Koper pa skoraj do Kozine. Policija je izločala ves tovorni promet na odstavni pas in to je kar zoprna varnostna situacija, kajti imamo voznike tovornjakov v kabinah in vemo, da je to okolje, v katerem se prav dolgo ne zna zdržati na mestu. Policija je to delo opravljala na avtocesti, kar je nevarno početjem," je pojasnil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. 

Dodal je, da si ne želijo, da bi se takšne situacije ponavljale v poletnih mesecih, ko sta Primorska in Obala že tako obremenjeni s turističnim prilivom in povečanim tovornim prometom, ki ga Luka Koper kot slovensko okno v svet beleži. "Zato smo sklicali sestanek, da se nam to ne bi ponovilo," je poudaril Poklukar.

Boštjan Poklukar | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Saša Despot

Na sestanek je povabil ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (Sekcijo za promet), Gospodarsko zbornico Slovenije (Združenje za promet), Mestno občino Koper (župan Aleš Bržan), vodstvo Luke Koper in Policijo. "Imeli smo zelo jasno in konstruktiven pogovor, zelo vesel sem bil rešitev, ker me na nek način pomirjajo, da se to ne v poletni sezoni ne bo ponavljalo," je poudaril minister, a obenem vendarle pošteno povedal, da se takšnim in drugačnim zastojem na primorski avtocesti v poletni sezoni ne bo mogoče izogniti. 

"Turizem je obremenjujoč faktor, seveda pa tudi tovorni promet za Luko Koper. A takšni zastoji, kot smo jim bila priča med prazniki, se nam ne smejo dogajati. Ne le, da imamo ujete voznike v tovornjakih, ampak ker se povzroča gospodarska škoda, obenem pa obremenjujemo z izpušnimi plini tudi okolje. To je nedopustno," je podčrtal Poklukar in dejal, da so za začetek uvedli kratkoročne ukrepe. Eden od teh je takojšnje obveščanje vseh deležnikov. "Takoj ko bo Luka Koper zaznala, da gre za povečanje tovora, bo obveščala deležnike, da se bodo ti znali pripraviti," je pojasnil minister, dodal je, da so skupaj z vsemi deležniki ustanovili tudi delovno skupino, ki jo bo vodila prav ministrica Bratuškova.

Bratušek: Ne smemo reševati težav z grožnjami 

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na posebni novinarski konferenci dodala, da bo delovna skupina nadaljevala z izhodiščnimi točkami današnjega sestanka. "Dorekli bomo kratkoročne ukrepe, ki bodo omilili morebitno ponovitev takšne situacije, Dodala bi, da je mogoče splet okoliščin oz. datumi praznikov, ki so letos padali tako, bolj povezano, lahko razlog za ta velik problem, ki se je zgodil pred temi našimi prvomajskimi prazniki, ampak to ni nikakršno opravičilo. Vsi prisotni se zavedamo tega problema, tega izziva. Vsi skupaj se bomo potrudili, da dorečemo kratkoročne stvari, naj bo to pravočasno obveščanje, naj bo to boljša organizacija v Luki Koper, skratka vse te stvari bomo dali na mizo," je izpostavila ministrica. 

"Zaradi kar velikega števila obnov na naših železnicah v letošnjem letu več tovora vozi po cestah, ampak če želimo obnoviti železniško infrastrukturo in jo spraviti v moderno stanje, in to si želimo, je posledično več tovora na cestah. Ampak v nadaljevanju v letu, dveh ali treh bo pa kapaciteta naših tirov bistveno večja in takrat bomo po železnicah prepeljali bistveno več tovora, kar je tudi naš končni cilj. Tudi sama sem imela občutek, da je bil sestanek kljub velikemu problemu zelo konstruktiven. Stvari moramo reševati z roko v roki in ne z grožnjami," je z optimizmom zaključila.

Komentarjev 4
  • ico8 17:58 10.maj 2023.

    Ja-ja, ena sivilja nam bo uredila prometne probleme, jaaa-jaaaa...

  • Decko 12:52 10.maj 2023.

    Dražja vinjeta za tujce pa je

  • bozo666 12:25 10.maj 2023.

    Ne prodajajte neumnosti... zapret meje za romunske tovornjake in kombije pa bo veliko bolje, ostale pa na vlake... če bomo kdaj res porihtali tire. Darsu prepovedat delati poleti in podnevi.