Slovenija
11058 ogledov

Bratuškova: V poročilu bodo z imenom in priimkom navedeni vsi odgovorni

Alenka Bratušek
1/3
Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor
Predsednica SAB Alenka Bratušek je potrdila, da so se v stranki po tistem, ko je premier Marjan Šarec zahteval odstop ministra Marka Bandellija, pojavile zahteve, da zapustijo koalicijo.

Dejstvo, da sta v vladi dva nekdanja premierja, je prednost te vlade, meni Bratuškova, ki poudarja, da bo SAB "naredila vse, da se tej vladi ne zalomi".

Glede dogajanja s kohezijskih ministrom Bandellijem Bratuškova obžaluje, da je premier Šarec zahteval njegov odstop mimo protokola o sodelovanju koalicijskih strank. Ob tem je potrdila, da so se znotraj SAB, tako v vodstvu, še bolj pa med članstvom, pojavile zahteve, da stranka zapusti koalicijo. "Predvsem zaradi načina, ki ga je ubral predsednik vlade, ki je bil popolnoma napačen. Znotraj koalicije se tako ne dela," je kritična predsednica SAB.

Glede Šarčevih očitkov, da Bandelli ni pravočasno pripravil poročila o črpanju evropskih sredstev, pa Bratuškova poudarja, da se je ministrstvo pod Bandellijevim vodstvom zelo temeljito lotilo tega poročila. "Ogroženih je 170 milijonov evrov, poročilo bo pripravljeno v dveh tednih, v njem pa bodo z imeni in priimki navedeni odgovorni za to situacijo," je dejala.

Na vprašanje, koga bodo predlagali za Bandellijevega naslednika na ministrski funkciji, je odgovorila, da imajo v stranki več ljudi in tudi, ko so predlagali Bandellija, ta ni bil edini kandidat.

Marko Bandelli | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Znova je poudarila, da bi moral imeti Šarec za vse enaka merila. "Javnosti bo sam pojasnil, zakaj je Damir Črnčec bolj primeren, da ostane državni sekretar, kot Bandelli, ki ni mogel ostati minister," je dejala. Sama z imenovanjem Črnčeca, kot je dejala, ni bila zadovoljna, danes pa ji je žal, da na seji vlade, kjer so ga potrdili, ni "povedala svojega pridržka".

Dejstvo, da sta v sedanji vladi dva nekdanja premierja, Bratuškova ocenjuje kot prednost, saj izkušnje vsekakor dajo dodatno vrednost. Pri delu ministra za finance Andreja Bertonclja pa vidi začetniške težave. To kaže tudi sprejemanje zakona o izvrševanju proračuna, kjer je bil minister po njenem mnenju premalo pozoren, ko je spisek varčevalnih ukrepov na področju sociale končal v zakonu. Takšnih ukrepov sicer ta vlada po zagotovilih Bratuškove ne bo nikoli sprejela.

V SAB bodo sicer naredili vse, da se tej vladi ne zalomi. "To smo pokazali tudi z menjavo ministra Bandellija. Če pa se vseeno zalomi, so edina realna možnost nove volitve," je odgovorila na vprašanje, ali bi v takem primeru stranka skupaj s SMC "pobegnila" vlado s SDS. Kar pa se tiče sodelovanja manjšinske vlade z Levico, zaenkrat nimajo večjih težav.

Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Glede morebitnega povezovanja LMŠ, SMC in SAB pa je dejala, da so pred lokalnimi volitvami obema strankama predlagali skupen nastop v nekaterih občinah, a so dobili odklonilen odgovor. Takšno sodelovanje bi bilo po njenih besedah zelo smiselno, saj so vse tri stranke relativno mlade in nobena nima povsod svojih kandidatov. V SAB se tudi zavzemajo, da bo stranke združile moči na evropskih volitvah, mesto evropske komisarke pa Bratuškove ne zanima več.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
 • Avatar Leon
  Leon 19:32 17.november 2018.

  "Predvsem zaradi načina, ki ga je ubral predsednik vlade, ki je bil popolnoma napačen. Znotraj koalicije se tako ne dela," je kritična predsednica SAB.....Seveda vsi pismeni Slovenci vemo ,kako se dela v parlamentu in izven njega ..........temu v pravnih državah ...prikaži večh rečejo KORUPCIJA ,kar pa PRECEDNIKOV botrček ne razume .

 • Janez_53 11:10 17.november 2018.

  Bratuškova ne bi smela biti v koaliciji! Konec.

 • ničelnatoleranca 11:01 17.november 2018.

  Itak da ne bo. Čeprav se mi je zdel njen program OK. Pretiti z odhodom zaradi enega nesramnega ministra, ruši njeno kredibilnost.