Slovenija
24 ogledov

Bratuškova, veselo na delo!

Alenka Bratušek Saša Despot
Nekaj drobcev, kaj državljani pričakujejo od nove vlade.

Zaseg premoženja
Premalo. Državljani pričakujejo, da bodo tisti, ki so premoženje pridobili nezakonito, ostali brez njega, zdaj pa uspe kriminalcem celo iz pripora urediti zemljiški dolg na svoji nepremičnini in jo tako zaščititi pred zaplembo.

Preiskave. Trenutno odvzem premoženja grozi 78 posameznikom, ki so se od konca maja, odkar nov zakon to omogoča, znašli v finančni preiskavi.


Politično kadrovanje
Strankarsko. Redne zaposlitve kabinetnih sodelavcev ministra Aleša Hojsa, imenovanje generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča za načelnika upravne enote v zadnjih izdihljajih, imenovanje Saša Rinka, mestnega svetnika PS, na čelo Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana – le nekaj najbolj svežih političnih kadrovanj, ki so zmotila javnost.

Preprečitev. Nova vlada tega zakonsko ne more omejiti, saj gre za vprašanje politične kulture. Na kakšni ravni bo, bo jasno ob prvih imenovanjih, ki so v pristojnosti vlade. Med ministri so sicer tako strankarski kot strokovni kadri.


Zapravili pol milijarde, rešitve še ni videti
Banke. Reševanje državnih bank se vleče že več let, učinkov dokapitalizacij pa ni videti. Zdi se, da javnosti še nihče ni prepričljivo pojasnil, zakaj bi banke sploh morali rešiti, niti kdo bo za vse slabe kredite odgovarjal. Račun smo že in še bomo plačali davkoplačevalci.

563 milijonov evrov proračunskega denarja je šlo v zadnjih dveh letih v NLB.
274 evrov je za reševanje NLB v zadnjih dveh letih prispeval vsak prebivalec.
83 milijonov evrov dividend je država dobila iz NLB od leta 1998.
40 evrov dividend je to na prebivalca v 15 letih.


Zasebno z javnim denarjem
Visoko šolstvo. Ljubljanska univerza bo imela kmalu več nelikvidnih fakultet; denarja za vse plače nimajo.

Koncesije. Vlada je v času opravljanja tekočih poslov podelila koncesije trem visokošolskim zavodom, pri čemer je bil razpis napisan tako, da so se nanj lahko prijavili le štirje. En zavod je soustanovil Borut Rončević, ki se je iz lastništva umaknil, še vedno pa je na ministrstvu pristojen za visoko šolstvo.


Razsuto zdravstvo
Kriza. Številne bolnišnice so tudi zaradi varčevalnih ukrepov v likvidnostnih težavah. Februarja je eden izmed dobaviteljev prenehal dostavljati zdravila jeseniški bolnišnici. Javna zdravstvena blagajna se krči, za številne operacije še vedno veljajo čakalne dobe.

Zasebniki. Poročali pa smo tudi o primerih, ki zdravstvo kažejo v drugi luči. Bralki so denimo dejali, da mora kot nujen primer na operacijo zob čakati pol leta. Če plača, pa jo lahko vzamejo takoj.


Od dejanja do prve obravnave šest let
Počasnost. Državljani pričakujejo hitrejše sodne epiloge za izčrpavanje podjetij, korupcijo in druge oblike gospodarskega kriminala.

Tajkuni. Pred skoraj šestimi leti naj bi tedanja šefa Istrabenza in Pivovarne Laško Igor Bavčar in Boško Šrot nezakonito zaslužila z verižno preprodajo delnic, a so jima začeli soditi šele predvčerajšnjim. Bivši šef Merkurja Bine Kordež pa naj bi podjetje pred štirimi leti oškodoval za okoli devet milijonov evrov. Petletno zaporno kazen, ki jo je dobil septembra lani, presoja višje sodišče.


Jakličeva črna gradnja še kar stoji
Inšpekcija. O neučinkovitosti države in inšpekcije priča primer Marka Jakliča. Gradbeni inšpektor je pred osmimi leti ugotovil, da je brez gradbenega dovoljenja zgradil stanovanjski in poslovni objekt ter bazen v Selu nad Polhovim Gradcem. Kljub temu je še niso porušili, Jaklič pa je vložil novo tožbo na upravno sodišče. Prav tako Rajko Janša, brat Janeza Janše, že več kot 16 let živi v na črno zgrajeni hiši na Plešivici. Vrsto let pa je (bil) lastnik črne gradnje tudi novi minister za infrastrukturo Igor Maher.


Neprofitno za vedno
Brez nadzora. Ljubljanski stanovanjski sklad upravlja več kot 3.330 neprofitnih stanovanj, vendar do lani, ko smo o tem poročali, ni niti enega najemnika preveril, ali so njegovi prihodki previsoki za neprofitni najem. Enako je bilo v Kopru. To bi lahko storili vsakih pet let, določa leta 2003 sprejeti stanovanjski zakon. Tistih, ki so dobili neprofitno stanovanje pred oktobrom 2003, pa sploh ne morejo preverjati in bodo lahko za vedno ostali v njih in plačevali najemnino, kakršna jim je bila določena na začetku, medtem ko na neprofitna stanovanja čaka več tisoč ljudi.


Pri frizerju brez računa
Siva ekonomija. Po statističnih podatkih delež sive ekonomije v Sloveniji znaša od 8 do 12 odstotkov bruto domačega proizvoda oziroma od 2,9 do 4,3 milijarde evrov. Pri tem je več kot 90 odstotkov sice ekonomije vključene v registrirane dejavnosti, med katerimi izstopata najem nepremičnin in gradbeništvo. Frizerka, ki ima svoj salon že 20 let, večini strank ne izdaja računov, še nikoli pa je ni obiskala inšekcija.

Izkoriščanje delavcev
Plače in prispevki. Vladimir Vodušek z Info TV in Franc Šega s Pipan prevozov sta le dva od podjetnikov, o katerih smo poročali in ki brez posledic izigravajo zakonodajo o gospodarskih družbah. Podjetje so izčrpali, ga pahnili v stečaj, zaposleni in drugi upniki pa se lahko za poplačilo dolgov obrišejo pod nosom. Oba podjetnika sta ustanovila novo podjetje, ki zdaj nemoteno opravlja isto dejavnost.

Komentarjev 15
  • mph 12:18 22.marec 2013.

    O, ne ... to so ustvarili posebni oddelki za dezinformacije vašega Majerja. Čisto nič ni imela Kresalova direktno tukaj, razen sorodstvenih vezi z vzgojiteljem psov, ki je dal sumljivo mnenje. Ampak ste jo uspelo oblatiti - in to še vedno ...prikaži več počnete, čeprav ni bilo nič res - še naprej. Vse sicer v skladu z doktrino vašega velikega in ljubljenega vodje. Pazite samo, da vam ga ne ugrabijo Severni Korejci za svoje potrebe.

  • dragec 16:24 21.marec 2013.

    zamislite tega butca frančka, on joka za JJ.???

  • dragec 16:23 21.marec 2013.

    daj še enkrat ponovi, tvoj fyrer je izkoristil nesposobnost levice in prišel na oblast In res, lahko ga pelješ domov.