Slovenija
15 ogledov

Bratuškova zanikala ukinitev urada za zamejske Slovence

Izvolitev Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Mandatarka za sestavo nove vlade Alenka Bratušek je zanikala, da bi nastajajoča koalicija razmišljala o ukinitvi urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V krajšem telefonskem pogovoru za slovensko radijsko oddajo "Okence v Slovenijo" v Argentini je mandatarka za sestavo nove vlade Alenka Bratušek izpostavila, da se je pomembno zavedati, da so Slovenci po svetu del Slovenije.

Člane Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu namreč skrbi namera morebitne nove vladne koalicije glede ukinitve ministrstva brez listnice, ki je zadolženo za Slovence v zamejstvu in po svetu, pristojni urad pa pripoji ministrstvu za kulturo.

Na vprašanje, kaj lahko pove glede ukinitve omenjenega ministrstva, je Bratuškova odgovorila: "Iz mojih ust tega niste nikoli slišali". "Slovenci po svetu ste pomemben del našega naroda, zato je pomembno, da je naša država z vami in da se zaveda, da ste Slovenci po svetu del nje".

"Mislim, da bi se ta vez lahko enako dobro razvijala tudi brez posebnega ministrstva, ampak da ne bi Slovenci po svetu razumeli, da za novo vlado niste pomembni, sem že in bom tudi v nadaljevanju predlagala koalicijskim partnerjem, da tudi v naši vladi ostane tako, kot je danes," je dodala.

"Ni pa bilo z naše strani do zdaj posebnega govora o tem, da bi to ministrstvo ukinjali. To so mogoče morda malo prehitre špekulacije ali pa strah nekaterih," je dodala.

Njena stranka PS je sicer pred dnevi v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o vladi, po kateri bi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pripojili ministrstvu za kulturo. Po predlogu naj bi tako imeli ministrstvo za kulturo in Slovence v zamejstvu in po svetu. V PS so danes pojasnili, da urad sicer ostaja takšen kot je, ne bo pa imel v vladi ministra brez listnice. Kam bo urad organizacijsko sodil, pa se bodo še odločili.

"Uresničitev bi pomenila nazadovanje"

"Člani sveta menimo, da bi uresničitev teh dveh potez pomenila nazadovanje v razvoju slovenske države po dvajsetih letih osamosvojitve in pol milijona Slovencem zunaj meja bi bila tako odvzeta zaslomba, ki jim jo je matična država nudila do sedaj. Zadovoljivo delovanje ministrstva in urada v mandatih vlad iz različnega političnega prostora je dovolj jasen razlog za ohranitev samostojnega ministrstva. Obe dosedanji vladi in oba ministra sta razumela pomembnost resorja, ki ni le v vladnim, temveč v narodnem interesu in spada v državno politiko Republike Slovenije," so v sporočilu za javnost zapisali člani Sveta Vlade RS za Slovence po svetu.

Poudarjajo, da izhod iz dosedanje krize gotovo ne bo lažji po oslabitvi povezave domovine z rojaki v zamejstvu in po svetu. "Nasprotno, to povezavo bi bilo treba še okrepiti! Znižanje nivoja in prizadeta avtonomija urada bi Slovence v zamejstvu in po svetu oškodovala in jih spet nerazumljivo postavila v čuden drugorazredni položaj," pravijo.

Komentarjev 2
  • Oxxo 22:13 03.marec 2013.

    Ministrsko funkcijo, ki je bila s strani JJ ustvarjena za kožo Ljudmile Novak, ki je v svojem mandatu dela malo ali nič mora takoj ukiniti! Kakšen IQ Ljudmila premore se pa lepo razbere iz njenih komentarjev. Govori... govori... govori... = ...prikaži več pove pa malo ali nič pametnega.

  • tartufka2226 17:57 03.marec 2013.

    menim,da bi bilo najbolje z sLOVENIJO,DA SE PRIDRUŽIM PREJŠNI VLADI,KER JE DELALA TAKO DOBRO,VAŠA LUDA