Slovenija
56 ogledov

Bratuškova zaslužila največ

Slovenija 18.11.2013 Alenka Bratusek, z vprasanji poslank in poslancev predsedni Saša Despot
Med premieri in predsedniki vlad nekdanje Jugoslavije največ zaslužila Alenka Bratušek. Pahor edini predsednik, ki zasluži manj kot premier.

Dosedanja slovenska premierka Alenka Bratušek je zaslužila največ med vsemi premieri držav nekdanje Jugoslavije, ugotavlja srbski Blic, ki je primerjal dohodke in premoženje premierov in predsednikov regije. Bratuškova je imela tudi višjo plačo kot vsi predsedniki držav nekdanje Jugoslavije. Mesečno je dobila 4712 evrov, ima hišo veliko 187 kvadratnih metrov, vrt ter tisoč kvadratov sadovnjaka. Je lastnica avtomobila mercedes-benz razreda A letnik 2010.

Dobro zasluži tudi hrvaški premier Zoran Milovanović, ki mesečno dobi 2689 evrov. Ima stanovanje veliko 127 kvadratnih metrov, nima pa lastnega avtomobila, niti prihrankov na banki.

Srbski premier s 30 kvadrati stanovanja

Aleksander Vucic | Avtor: EPA EPA
Najrevneši premier v regiji je srbski premier Aleksandar Vučić. Zasluži le nekaj nad tisoč evri mesečno in razen malega stanovanja, ki meri 30 kvadratov, nima niti prihrankov, niti avtomobila.

Evro več, 1070 evrov na mesec, zasluži premier BiH, Vjekoslav Bevanda, ki pa ima 90 kvadratov veliko stanovanje, vikend in in več kot 15 tisoč evrov prihrankov na banki. Vozi avto seat leon.

Črnogorec lastnik več podjetij

Nekoliko več dobi Milo Đukanović. Premier Črne Gore na mesec dobi 1131 evro, kljub temu pa naj bi bil ravno on najbogatejši izmed vseh premierov nekdanje Jugoslavije, saj je poleg številnih nepremičnin tudi lastnik podjetja "Kapital invest",  25-odstotni lastnik podjetja "Univerzitat" in polovični lastnih podjetja "Global Montenegro".

đukanović | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Makedonski premier Nikola Gruevski mesečno dobi 1300 evrov, nepremičnin nima, je pa lastnik 30 umetniških slik v vrednosti več koz devet tisoč evrov, na banki ima 33 tisoč evrov in 4900 frankov.

Tudi med predsedniki najrevneši Srb

Tudi med predsedniki držav je najrevnejši Srb Tomislav Nikolić. Zasluži najmanj, 1273 evrov, z drugimi predsedniki pa je konkurenčen glede nepremičnin. Ima stanovanje veliko 194 kvadratov, 14 hektarjev njiv, sadovnjakov in pašnikov. Ima prihranke in dva avtomobila, lado nivo in audi A6. 

Hrvaški predsednik Ivo Josipović s svojo ženo Tatjano Josipović na pogrebu v Pra | Avtor: EPA EPA
Skoraj trikrat več od Nikoliča zasluži predsednik Hrvaške Ivo Josipović, ki dobi 3249 evrov. Ima stanovanje, pisarno, na banki pa privarčevanih 300.000 evrov. Med predsedniki držav nekdanje Jugoslavije ima najvišjo plačo.

Lepo plačo ima tudi predsednik predsedstva BiH. Bakir Izetbegovič na mesec dobi 3185 evrov in ima pet in pol sobno stanovanje.

Pod dva tisoč evri

Črnogorski predsednik Filip Vujanović zasluži 1649 evrov, živi v stanovanju velikem 157 kvadratov, je lastnik dela hiše v Sutomoru in manjšega, 30 kvadratnih metrov velikega poslovnega prostora.

Makedonski predsednik Ivanov zasluži 1500 evrov, ima 75 kvadratno stanovanje, posest vredno nekaj več kot 24 tisoč evrov, na banki pa prihranjenih 100 tisoč evrov.

Pahor manj kot Bratuškova
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Slovenski predsednik Borut Pahor je edini predsednik države nekdanje Jugoslavije, ki zasluži manj kot predsednica vlade.  Dobi 2724 evrov. Živi v 80 kvadratov velikem stanovanju, podedoval je tretjino hiše in vozi katrco, staro 25 let.

Komentarjev 21
  • mirror 18:44 12.julij 2016.

    Alenčica je s krediti reševala nasedle posojilojemalce v Probanki in Faktor banki. Krediti teh dveh delno tudi zasebnih bank so se spremenili v javni dolg pod njenim predsedovanjem. Zrušila je vlado JJ in še svojo vlado samo zato, da je ...prikaži veče lahko kandidirala v Bruslju. Zato o dobri kondiciji države med njenim delnim mandatom ni govora, razen če je višja zadolženost boljša kondicija države. Poskrbela je samo zase.

  • tomaz 10:41 26.avgust 2014.

    Sicer je res, da se je sama ponudila za komisarko, samo te primerjave plač niso ravno fer..zakaj pa niso napisali koliko ima premier u Nemčiji ali Austriji. Od vseh zadnjih vlad je v enem letu naredila več, kot vse prejšnje, ...prikaži večšnje, pa če si to hočemo ali nočemo priznati. Puf ki ga je blo treba najet je posledica prejšnjih vlad (predvsem zadnje JJ vlade) in ne njene, njenega greha je le pol miljarde. Če primerjamo (na primer) plačo direktorja LTOJ-ev ali ravnatelje osnovnih šol, županov, prav veliko razlike ni, čeprav je bila šef države, čeprav nas je za enkrat rešila trojke in grškega scenarija. Je bila pa prva, ki se je upala postaviti po robu korupciji in edina, ki je pričela tudi konkretno s preganjanjem korupcije in raznih omrežij, saj zato je tudi vlada padla. Upam, da bo Cerarju uspelo vsaj nekaj tega kar si je zadal, vendar je treba vseeno priznati tudi njej, da je pustila SLO v veliko boljši kondiciji, kot jo je sprejela od JJ.

  • Ivan Pajntar 09:59 26.avgust 2014.

    Največ je zaslužila, pa še ji je bilo premal!