Slovenija
41 ogledov

Bratuškovi večina obrnila hrbet

Alenka Bratušek Reuters
Politbarometer: 58 odstotkov ne podpira vlade Alenke Bratušek.

Po raziskavi Politbarometer vlado Alenke Bratušek podpira 27 odstotkov vprašanih, 58 odstotkov pa je ne podpira. Med strankami še vedno vodi SD, ki jo podpira 12 odstotkov vprašanih, z 10 odstotki ji sledi SDS. Skoraj polovica se glede strank ni opredelila.

Stranke DeSUS, NSi in SLS so v raziskavi zabeležile petodstotno podporo in tako pristale na tretjem mestu. S tremi odstotki sledi Pozitivna Slovenija, na sedmem mestu pa je z enoodstotno podporo DL. Med zunajparlamentarnimi strankami so enoodstotno podporo prejele tudi stranke LDS, SNS in TRS.

Najmanj zaupamo strankam, najbolj predsedniku

Raziskava zaupanja v osrednje državne in družbene ustanove je pokazala, da največ vprašanih podpira predsednika republike in evro (oba 35 odstotkov). Zaupanje v predsednika pa je danes kljub temu nižje kot pri nekaterih prejšnjih predsednikih, je ob predstavitvi novembrske raziskave Politbarometer dejal Niko Toš iz Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij.

Tokratno raziskavo Politbarometer je Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij izvedel med 25. in 27. novembrom, v njej pa je sodelovalo 835 ljudi.

Najmanj zaupamo strankam, najbolj predsedniku

Najmanj zaupanja uživajo politične stranke (enoodstotno), državni zbor (štiriodstotno) in vlada (šestodstotno). To kaže na razkroja razmerja med javnostjo in politiko oziroma na izpraznjenost razmerja med nosilci oblasti in volivci, pravi Toš.

Relativno zadovoljni

Podatki iz raziskave, ki se nanaša na splošne družbene razmere, pa po Toševih besedah kažejo, da kljub prevladujoči zavesti o krizi ljudje še vedno izrekajo relativno zadovoljstvo z življenjskimi razmerami in pretežno osebno srečo. Največ, kar 87 odstotkov vprašanih, pa je sicer nezadovoljnih z demokracijo.

Komentarjev 7
  • dragec 10:07 12.december 2013.

    tISTI, KI NE PODPIRAJO NAŠO ALENKO AL ISO INPOTENTNI, ALI PE...RI.

  • Mrcina 10:10 11.december 2013.

    Saj je narod nikoli ni podpiral.

  • ennanova 20:12 10.december 2013.

    Velika daritev, v petek 13.Zatorej, v petek, 13. decembra 2013, se ne bo zgodilo nič takšnega, kar ne bi že dolgo počeli - darovali bomo svojim (finančnim) božanstvom in njihovim svečenikom. Iz oltarja bo kapljala kri …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1338-velika-daritev-v-petek-13