Slovenija
27 ogledov

Bratuškovo puščajo zunaj

seja dz Saša Despot
Poslanci DeSUS bodo soglasno podprli Mira Cerarja. Zavezništva Alenke Bratušek pa si v Cerarjevi stranki ne želijo v koaliciji. Takšna zavrnitev se zdi Bratuškovi neodgovorna.

Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) zagotovo ne bo v prihodnji slovenski vladi. V Stranki Mira Cerarja (SMC) so vodilni člani po večurnem zasedanju sveta stranke odločno zavrnili možnost, da bi s stranko trenutne predsednice vlade v odhodu Alenke Bratušek še sodelovali pri sestavljanju vladajoče koalicije.

Cerarjev NE je za Bratuškovo neodgovoren

"Tako smo se odločili, ker ni dovolj zaupanja za sodelovanje z ZaAB," poudarja šef SMC Miro Cerar. ZaAB pa v vladi ne bo, dodaja Cerar, niti, če na koncu pogajanj priključitev novi koaliciji zavrnejo Socialni demokrati (SD).

Bratuškova je zaradi te zavrnitve izjemno razočarana. "Odločitev sveta SMC se bo izkazala za neodgovorno in za državo napačna," je zapisala v pisnem odzivu po objavi odločitve Cerarjevih, da jih ne povabijo v novo vlado. Prepričana je, da so pred zaprtimi vrati ostali zaradi zamere, ki jo do njih gojijo v SMC. "ZaAB ima dovolj kompetentnih ljudi, ki bi lahko še naprej pomagali državi na poti okrevanja, pa tudi najbolj soroden program s SMC," dodaja Bratuškova.

Erjavčevi bi jih pet

Koaliciji pa se bodo skoraj zagotovo pridružili v Demokratični stranki upokojencev (DeSUS), saj izvršilni odbor stranke podpira vstop stranke v bodočo vladajočo koalicijo, ki jo bo najverjetneje vodil Cerar. SMC stranki DeSUS ponuja prevzem štirih ministrskih položajev, čeprav jih DeSUS odkrito pričakuje pet, priznava prvak stranke Karl Erjavec. "Zlasti zato, ker DeSUS ni zasedla mesta predsednika državnega zbora," poudarja Erjavec. Dodaja, da je bil DeSUS sicer v pogajanjih s SMC v zadnjih dneh uspešen, saj so v SMC ugodilo praktično vsem njihovim vsebinskim zahtevam.

Izvršilni odbor stranke je zato razpravljal tudi že o imenih morebitnih bodočih ministrov, ki bi jih DeSUS lahko ponudil novi vladi. Kandidati DeSUS pa bi, kot priznava vodja njihovih poslancev Franc Jurša, med drugim lahko prevzeli oziroma še naprej vodili ministrstvi za zunanje zadeve in za Slovence v zamejstvu in po svetu. Erjavec dodaja, da jih zanima tudi vodenje ministrstva za kulturo, infrastrukturo, okolje in prostor ter za javno upravo.

Zdaj, ko se bodoči koaliciji ne bo pridružilo ZaAB, bi DeSUS najverjetneje lahko prevzel vodenje še petega ministrstva.

Večina menda ostro proti

Cerarju, prvaku SMC, zmagovalke nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev se je namreč  sprožalo več pomislekov glede bodočega sodelovanja z ZaAB. Šefinja stranke Alenka Bratušek je pod drobnogledom komisije za preprečevanje korupcije (KPK), saj je ena od kandidatk za bodočega evropskega komisarja. KPK pa preverja pravilnost postopka določitve kandidatov. Neuradno je večina vodilnih članov SMC vključitvi ZaAB v bodočo vladajočo koalicijo močno nasprotovala praktično že vse od razglasitve izzida volitev.

Erjavec pri tem poudarja, da za DeSUS ni pomembno, koliko strank bo tvorilo novo koalicijo. Pomembneje se jim zdi, da novo vlado sestavljajo kakovostni ministri, pri čemer pa da ni bistveno kateri stranki pripadajo, poudarja predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak.

Poslanci DeSUS bodo v ponedeljek, ko bo državni zbor odločal o bodočem predsedniku vlade, soglasno podprli in glasovali za Cerarja, napoveduje Erjavec.

Komentarjev 5
  • police 23:34 20.avgust 2014.

    to da vsak, ki pride na oblast še malo več dreka doda, je že znano, to da so pa slovenijo takorekoč zafural, pa pomoje pol slovenije ne vidi, druga polovica pa slišat noče.ni važno kdo je na vladi, nič ...prikaži več ne bo boljše vsaj še 10 let.

  • abcdefgh 21:56 20.avgust 2014.

    itak ni naredila nič konkretnega za slovenijo in kot kaže tudi toti cerar ne bo.

  • Johan Spohan 21:22 20.avgust 2014.

    A spet javkaš, pojdi malo na Dob pa javkaj s kaplarjem.