Slovenija
22 ogledov

Bratuškovo žalil, nato pa izdal zahtevo za preiskavo

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga (na fotografiji) ne dvo Žurnal24 main
Preiskovalni sodnik Andrej Baraga, ki je podpisal zahtevo za preiskavo nekdanje premierke, na socialnih omrežjih obtožuje in diskreditira politike.

Zagovornik nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek, Aleksander Čeferin je napovedal, da bo zapis sodnika Andreja Barage na Twitterju glede Bratuškove v nadaljnjem postopku uporabil kot argument za spodbijanje zakonitosti tega postopka. 

Pravi, da gre za zasebne zapise

Andrej Baraga je preiskovalni sodnik, ki je izdal sodno odredbo za preiskavo Alenke Bratušek, ki jo je NPU izvedel zaradi suma zlorabe položaja pri njeni kandidaturi za evropsko komisarko. Baraga je na svojem Twitter prfofilu večkrat obtoževal in diskreditiral številne politike, med njimi tudi Alenko Bratušek. V času izbire kandidata za evropskega komisarja, na svojem Twitter profilu zapisal: "Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je k sreči že prešibka za še kaj".

 

Baraga odgovarja, da gre za njegove zasebne zapise in da strogo loči zasebno in poslovno. Sodnik bi moral v javnosti dajati vtis nepristranskosti. Da bi se sodniki morali vzdržati takega komentiranja, meni tudi  Janja Roblek, predsednica Slovenskega sodniškega društva, ki sicer zapisov ne pozna in jih ne želi kometirati.

Čeferin:Absolutno nedopustno!

Za Čeferina je tako izražanje stališč v kontekstu tega, da Baraga odloča kot sodnik o procesnih dejanjih, absolutno nedopustno. Baraga pa pravi, da ločuje tisto, kar govori in piše v zasebnem, ter tisto, kar govori in piše v službenem času. Nenazadnje pa obstajajo postopki, s katerimi se lahko presodi, ali je ravnal zakonito in strokovno, je dodal Baraga in spomnil, da konkretne zadeve ne more komentirati.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer je Baraga zaposlen, so pojasnili, da gre za sodnikov zaseben Twitter profil, sodišče pa nima pravice posegati v zasebnost sodnikov, sodnega osebja in drugih zaposlenih. Komentarja na odredbo pa ne morejo podati.

 

Komentarjev 14
  • Tupamaros 08:19 14.marec 2015.

    Problem nastane če ne razmišljaš in deluješ tako kot hoče vladajoči režim.

  • Kranjica 20:46 13.marec 2015.

    Saj to je tudi namen cele afere: preprečiti, da bi ljudje izvedeli resnico o tem, kaj se je dogajalo na famozni seji. Zato se zgražata Židan in Erjavec, ki sta sama sodelovala, zato je vlada preprečila objavo magnetograma in tako naprej...

  • francl12 19:04 13.marec 2015.

    šiviljasta kura še kar sesa davkoplačevalski denar. Dajte jo že odtrgat od zizeka, naj se sama preživlja, naj gre na trg dela...