Slovenija
7480 ogledov

Bravo Slovenija, stanje je fantastično: Graf se približuje točki nič

V Sloveniji vsak dan boljše novice o okužbah s covidom-19.

Medicinsko osebje je včeraj odkrilo enega novega okužena z novim koronavirusom. Po podatkih Sledilnika covid-19 so okužbo odkrili na območju Ljubljane. Skupno število potrjeno okuženih je tako 1.467, virus je prebolelo 1.338 oseb.

V bolnišnicah se zdravi še 24 ljudi, graf hospitaliziranih se vztrajno bliža točki nič. Zdaj je na ravni iz začetka marca, najvišje je graf skočil 30. marca, ko se je zaradi covida-19 v bolnišnici zdravilo 117 ljudi. Na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic je še pet bolnikov.

Dobra novica je tudi, da včeraj zaradi covida-19 v Sloveniji ni umrl nihče. Skupno število smrtnih žrtev torej ostaja 104. 

 | Avtor:

Med okuženimi je 648 moških in 819 žensk. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ocenjujejo, da je med njimi 21 aktivnih primerov okužb. "Število prijavljenih primerov okužbe s covid-19 podcenjuje število resničnih okužb. Spreminjanje števila ni odvisno le od spreminjanja števila novih okužb, ampak tudi od spreminjanja priporočil za testiranje in prakse testiranja," pravijo na NIJZ. 

NIJZ je pred petimi dnevi začel objavljati število aktivno okuženih. Na inštitutu so za TV Slovenijo pojasnili, da podatka doslej niso sporočali zaradi omejenih kadrovskih virov in tehničnih rešitev.

Vodja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za televizijo povedala, da je podatek koristen, zato je tudi skupina pozvala inštitut, naj z objavljanjem začne. "Prav je, da je objavljen in izračunan na mednarodno primerljiv način," je izjavila in dodala: "Nenazadnje zato, ker je podlaga za odločanje tako pri nas kot tudi pri drugih državah."

Ocenila je, da je število 21 aktivno okuženih "zelo, zelo dobro", a opozorila, da gre za potrjene primere, torej jih je v populaciji zagotovo še precej več.

"Število prijavljenih primerov okužbe s covidom-19 podcenjuje število resničnih okužb. Spreminjanje števila ni odvisno le od spreminjanja števila novih okužb, ampak tudi od spreminjanja priporočil za testiranje in prakse testiranja," so ob tem opomnili na NIJZ.

Največ okuženih v Osrednji Sloveniji

Po njihovih podatkih so 303 okužbe potrdili med zdravstvenimi delavci in sodelavci, 458 pa v domovih za starejše, med temi je bilo 321 oskrbovancev. 

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 418 okuženih z novim koronavirusom, 307 iz savinjske, 188 iz pomurske, 152 iz jugovzhodne Slovenije, 125 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 23 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Okužbo so potrdili tudi pri 13 tujih državljanih, kažejo podatki NIJZ.

 | Avtor:

 

 

 

 

Komentarjev 7
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 17:08 19.maj 2020.

    spet komentarji vrhunskih hišnih znanstvenikov. A v italiji so umirali od oslovskega kašlja, v španiji od španske gripe in sedaj v braziliji od sončarice? malo smo potrpeli, važno da je minilo. Za nazaj ste vsi strokovnjaki, za naprej pa nihče ...prikaži veče , oz. za nazaj bi tudi sam izpolnil loto listek, sedaj ko so številke že poznane... ampak težko, da razumete poanto.

  • Avatar jate
    jate 14:05 19.maj 2020.

    drugi val pride ,ko ga bodo spustili med nas ,to vedo le oni. lari fari vse skupaj.nobenega ne poznam,ki bi se vsaj okuzil z virusom kaj sele ,da bi umrl zaradi virusa mislim,,in tudi druge ,ko sem sprasevala zanimivo nihce ...prikaži več ne pozna nobenga..to je pa res malo cudno..cakam epilog .

  • lulibuc 11:25 19.maj 2020.

    Slaba novica za levičarje. Kaj pa zdaj? Zdaj pa na bicikle in kocke v roke. Na vas svet stoji, dokler ga ne zrušite.