Slovenija
8257 ogledov

Brecelj: Iskreno upam, da me bodo tožili

Erik Brecelj Daniel Novaković/VladaRS/Flickr
Kirurg Erik Brecelj meni, da sta vlada in sindikat Fides v pat poziciji. Pogajanja so po njegovih besedah v slepi ulici. V mesecu dni je treba zadeve rešiti, sicer bo ogroženo zdravje ljudi.

Kirurg Erik Brecelj, ki je tudi predsednik strateškega sveta za zdravstvo, meni, da bi se tako sindikalna kot vladna stran lahko bolje pogajali. V pogovoru za Odmeve TV Slovenija je dejal, da se morata strani v mesecu dni dogovoriti. Po tem času bo namreč začel v večini zdravstvenih ustanov začeti veljati umik soglasij. 

Brecelj je dejal, da je tudi vlada v pat poziciji, saj ne more obljubiti Fidesu nekaj, kar bo na noge pognalo druge sindikate. "Po moje bi se morali pogajati o zadevah, ki bi res nekaj pomenile za javno zdravstvo, recimo plačilo po opravljenem delu, po kakovosti dela. To bi tudi ljudje sprejeli, pa tudi sindikati po mojem. Več kot zdravnik naredi in bolj kakovostno, višja je plača. Ampak o tem ne z ene ne z druge strani za zdaj ni debate," je predstavil svoj pogled. 

Plačilo po obsegu in kakovosti bi po Brecljevem mnenju povečalo obseg dela v javnih zdravstvenih zavodih. Obenem pa bi na ta način nagradili vse profile, ki delajo več.

Brecelj: Normative bi izpolnil do marca

"Moje osebno mnenje – to ni mnenje strateškega sveta – te socialistične uravnilovke imam dovolj. Delaš, ne delaš, ista plača. Zdaj po 30 in več letih od odcepitve iz socializma bi lahko nehali s tem," je dejal, a meni, da normativi niso pravi odgovor. "Normativi v Sloveniji se hočejo sprejeti zato, da bi se delalo manj. To je samomor javnega zdravstva. Lahko bi se pogovarjali o normativih, če bi imeli podatke o obremenitvi zaposlenih, pa podatke o kakovosti dela. Potem bi se eventualno lahko pogajali o normativih. Tako kot je pa zdaj, da se hoče na silo sprejeti neke normative ... To smo že preprečili pod ministrom Bešičem in mogoče se kdo ne zaveda, ampak to pomeni ... Jaz bi pred nekaj leti, ko je Fides prišel z normativi, jih izpolnil do konca marca in od marca naprej mi ne bi bilo več treba delati. Pa tudi urejene države nimajo normativov. Tisti, ki reklamirajo normative, se morajo zavedati, kaj to prinese," opozarja Brecelj. 

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Brecelj: Sistem se izkorišča za plenjenje

Strinja se, da je treba zdravstveni sistem urediti, vzdrževati takšnega, kot je oziroma še izboljševati. Prepričan je, da sistem nudi marsikaj, na žalost tudi tistim, ki ga izkoriščajo za plenjenje. Pri tem je s prstom znova pokazal na stranko SD. V stranki so njegove besede označili za veliko žalitev in naj bi razmišljali celo o tožbi. "Jaz iskreno upam, da me bodo tožili, zato, ker so obravnave javne. SD pač pleni po zdravstvu, kar jaz pomnim," je dejal in dodal: "Ja, mislim, da stranka to kar ščiti, tako kot ščitijo zdaj. Ne povedo, kaj se je dogajalo z nakupom sodne palače, to ščitijo. To je pač sistem, ki deluje. Saj ne vem, zakaj se delamo neumne. Tako pač je. SD in SDS, saj ni edina. Pač, ko je na oblasti desna vlada, je to SDS. Ampak pač plenijo po zdravstvu. Ne sme biti užaljena name. Naj vpraša sebe in svoje člane, zakaj se to dogaja."

Po njegovem to velja za celoten zdravstveni sistem in je že neke vrste tradicija. "Zakaj politiki nastavljajo svete zavoda? Zato, da bodo delali boljše? Ne vem, zakaj imamo potem toliko afer," se je vprašal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • atamama 21:03 01.februar 2024.

    Čedalje bolj se odkriva, da so nekateri ''vidni politiki'' ki so že 30+ let na horizontu še vedni zvesti člani ZKS. Ko so v času vlade JJ šraufali Baučarja je le-ta z aktualnim PV bil na kosilu v maximu.Pa njih ...prikaži več složnost, ko je potrebno meglo spuščati. Sploh ni važno iz katere stranke so, megla je jasen pokazatelj. In dogajanje z žvižgačem med epidemijo. Složno so ga zje?al. In ko gledaš predsedstvo Fidesa, vidni član SDS iz NM in član SD iz LJ, složno brez morale za denar se grebeta, fej in fuj.

  • Kmodri_ 13:07 01.februar 2024.

    Breclja zelo dobro poznam in sem z njim delal! je eden od Z od dravnikov!

  • trtmrtsmrt 12:15 01.februar 2024.

    SĐS in SD je isto sranje samo da so eni desni, drugi pa kao levi..poznamo zgodbo o TEŠ kako so družno kradli z puklastim in barbiko na čelu..fuj