Slovenija
25 ogledov

Breivikova stališča tudi v Sloveniji?

Anders Behring Breivik VG
Ekstremno. Stališča Andersa Behringa Breivika bi menda lahko delno prepoznali tudi pri slovenskih skinheadih.

Anders Behring Breivik je svoj morilski pohod na Norveškem natančno premislil in zato načrte tudi objavil. Prepričan je bil, da je to res edina pravilna odločitev, del ozadja tragedije, ki jo je Norvežan povzročil minuli petek, na kratko opiše psiholog Peter Umek.

Praktično ni bil sposoben ločiti, kdaj je njegovo početje racionalno in kdaj se prevesi v povsem nenormalno. "V nacistični filozofiji, ki jo goji, je vseprisotno prepričanje, da določene skupine onesnažujejo družbo. Pri nas bi tak način razmišljanja na nek način lahko prepoznali v stališčih, ki jih izražajo skinheadi," meni Umek.

Še psihiater ga ne razume

Breivika sicer menda ni razumel niti norveški psihiater, ki naj bi mu domnevni množični morilec podrobnosti svojih dejanj opisoval nepovezano in blodnjavo. "Iz tega pogovora izhaja, da so pri njem prisotne motnje v načinu razmišljanja, kar se običajno izkazuje pri shizofrenikih. Ta pa najbolj skrajna stališča lahko izražajo, ko so kot duševno moteni posamezniki prepričani, da so denimo poklicani od boga in v to tako zelo verjamejo, da se na koncu prepričajo, da je res in da je to edino prav," dodaja Umek.

Ne da se napovedati

In ta ekstremistična mišljenja posameznikov, podobna blodnjam, so menda lahko prisotna kjerkoli. "Tudi pri nas imamo skupine, nikoli pa ni možno vnaprej napovedati, kaj lahko zagrešijo posamezni pripadniki teh skupin. Vedno je problematično, kaj lahko stori posameznik. Kaj bo storil tisti, ki se čuti za odposlanca in si tega zelo močno želi," še pravi Umek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.